Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
08 iunie 2020

Premierul slovac și-a cerut scuze de la maghiarii care locuiesc în Slovacia

Premierul slovac și-a cerut scuze de la maghiarii care locuiesc în Slovacia
08 iunie 2020

Premierul slovac și-a cerut scuze de la maghiarii care locuiesc în Slovacia

Cu prilejul  aniversării a 100 de ani de la încheierea Tratatului de la Trianon, premierul slovac, Ihor Matovic, a postat pe Facebook un mesaj, în  care își cere scuze de la maghiarii care locuiesc în Slovacia, în principal din cauza problemelor și nedreptăților cu care se confruntă.

„Bună ziua, dragii mei  prieteni, pentru care este importantă coexistența pașnică maghiaro-slovacă în Slovacia, aș dori să-mi cer scuze deschis pentru nedreptatea suferită de-a lungul vieții doar pentru că nu ați vrut să renunțați la limba maternă”, a scris Matovic.

El a scris „dragii mei prieteni” în limba  maghiară,  cu ușoare greșeli  gramaticale.

Matovic a menționat că slovacii au suferit din aceleași motive în secolul al XIX-lea, când țara lor aparținea Regatului Ungariei.

Potrivit acestuia, maghiarii care locuiesc în Slovacia suferă adesea nedreptate doar pentru că își folosesc limba maternă. Matovic consideră că și actuala Lege  despre limba slovacă discriminează  limbile minorităților.

Primul ministru al Slovaciei a menționat: cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Trianon, Ungaria și Slovacia au ridicat toate restricțiile asupra micului trafic de frontieră. El a invitat, de asemenea, o sută de unguri  din Slovacia la o întâlnire  „pentru a-și  exprima respectul, recunoștință și înțelegerea pentru cetățenii slovaci de etnie  maghiară”.

Noul prim-ministru al Slovaciei este numit populist și „Zelenski slovac”. "Am un dezavantaj - oamenii mă consideră adesea un prost sau un clovn. Dar acest lucru are și avantajele sale" – cu astfel de cuvinte  politicianul slovac Ihor Matovici se autocaracterizează.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 581


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți