Opinie
18 aprilie 2019

Prezidențiale 2019. Ilie T. Zegrea: ”Trebuie să folosim dreptul constituţional de a alege între bine şi rău, între respect şi desconsiderare”

Prezidențiale 2019. Ilie T. Zegrea: ”Trebuie să folosim dreptul  constituţional de a alege între bine şi rău, între respect şi desconsiderare”

Răspunsul la întrebarea „Şi eu cu cine votez?” trebuie să pornească din inima noastră, din realitatea  trăită de noi în ultmii ani şi să fie condiţionată de  dorinţa de schimbare radicală spre bine a stării de lucruri.

Deci, răspunsul trebuie să fie simplu: „Eu ştiu pentru cine votez”. 

 

 

EU ȘTIU PENTRU CINE VOTEZ

De vreo două luni Ucraina e cuprinsă de o febră ce nu poate fi scăzută decât  cu ajutorul nostru, al cetăţenilor de rând: febra  alegerilor  prezidenţiale. Mijloacele de informare, inclusiv televiziunea, internetul, presa scrisă abundă în diverse opinii referitor la candidaţii ce s-au înscris în cursa pentru cel mai înalt fotoliu din ţară.

După  primul tur al alegerilor din 31 martie, când în buletinele de vot se aflau înscrise 39 de nume, la 21 aprilie avem de ales între două persoane clasate pe primele locuri. Evident, preferinţele cetăţenilor sunt diferite, lucru ce vorbeşte convingător reieşind din dezbaterile aprinse, uneori trecând în certuri  şi insulte, între partizanii celor două tabere, fie la piaţă, în transportul public sau în cadrul emisiunilor televizate.

Proverbiala întrebare carageliană „Şi eu cu cine votez?” îşi poate găsi un răspuns clar dacă analizăm  cât de cât corect şi nepărtinitor viaţa noastră din ultimii ani.

Avem  un trai mai bun comparativ cu 5  ani în urmă? Or, atunci am primit promisiuni că războiul va fi oprit în două săptămâni, că valuta noastră naţională va creşte comparativ cu dolarul american  şi, respectiv, va creşte şi nivelul nostru de trai, că drepturile omului vor fi respectate cu sfinţenie, etc, etc.

Dar ce avem în realitate?

Răspunsul la întrebare îl găsim în pungile noastre când venim de la piaţă sau de la farmacie, în portmoneu, când mergem să achităm plata pentru serviciile comunale, sau în privirile copiilor când nu le putem cumpăra o jucărie sau nişte dulciuri.

Poate fi schimbată această situaţie materială,  mai mult ca jalnică, a milioane şi milioane de cetăţeni ai Ucrainei?  Evident că poate, însă nu chiar peste noapte. Dar până atunci  trebuie să dorim noi acest lucru. Şi realizarea acestei dorinţe trebuie să înceapă cu prezenţa noastră   la urne în data de 21 aprilie.

Trebuie să folosim dreptul  constituţional de a alege   între bine şi rău, între adevăr şi minciună, între respect şi desconsiderare.  Cu cât mai mare va fi numărul alegătorilor ce se vor folosi de acest drept, cu atât mai mari sunt şi şansele de a schimba  ceva în viaţa noastră. Dacă nu votăm personal, de buletinul nostru se poate folosi altcineva. Sau se pot întâmpla lucruri şi mai scandaloase, ca  în bancul  cu mătuşa Mărioara care, a doua zi după alegeri, s-a dus la cimitir, la mormântul soţului, şi l-a dojenit: „ Măi Vasile, ieri am văzut că ai votat, găsindu-ţi iscălitura în lista cu alegători, dar pe acasă aşa şi n-ai dat. Cu ce te-am supărat aşa de tare că nu vrei să mă vezi?..”.

Aşadar, răspunsul la întrebarea „Şi eu cu cine votez?” trebuie să pornească din inima noastră, din realitatea  trăită de noi în ultmii ani şi să fie condiţionată de  dorinţa de schimbare radicală spre bine a stării de lucruri.

Deci, răspunsul trebuie să fie simplu: „Eu ştiu pentru cine votez”. 

Exemplul altor ţări, unde  alegerile prezidenţiale sau parlamentare se desfăşoară chiar de două ori pe an pentru a găsi persoanele adecvate şi a le  încredința destinele cetăţenilor de rând, trebuie să ne insufle încredere ca să facem şi noi pasul decisiv pe calea schimbării.

Or, altă soluţie nu există!

Ilie T. Zegrea, președinte al Societății scriitorilor români din Cernăuți, membru al Uniunii Scriitorilor din România, R. Moldova și Ucraina

 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 933

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți