Opinie
18 aprilie 2019

Prezidențiale 2019. Petru Grior: ”Soarta noastră depinde de felul cum vom alege” (opinie)

Prezidențiale 2019. Petru Grior: ”Soarta noastră depinde de felul cum vom alege” (opinie)

În data de 21 aprile 2019, suntem chemați la urnele de votare pentru a alege Preşedintele Ucrainei, care va conduce ţara în următorii cinci ani.

Deciziile noastre în duminica alegerilor, fie bune sau mai puţin înţelepte, vor influența asupra calității vieții fiecăruia.

 

Forţa comunităţii -  în acţiunile noastre

Suntem într-un moment cheie în care e necesară mobilizarea noastră. Dezvoltarea societăţii ucrainene începe cu votul nostru, cu opțiunea fiecăruia. Cel de-al doilea tur al alegerii viitorului garant al Constituției și suveranității statului ucrainean va fi un test de maturitate civică, unul dintre cele mai serioase examene de responsabiliate pentru electoratul din toate regiunile Ucrainei – din vestul sau estul țării, sud sau nord... Totul depinde de conştiinţa noastră şi de votul nostru.

Am convingerea că vom avea o ţară înfloritoare. Pentru aceasta trebuie să ne implicăm activ în aceste alegeri cruciale pentru țară şi să credem în forţa comunităţii.

Trăim într-o societate liberă, în care oricine are șansa ca prin votul său să influenţeze deciziile privind direcţia de dezvoltare a ţării. Să nu ratăm o astfel de șansă. Acum e nevoie de mai mare responsabilitate și de luciditate.

În toamna anului curent, Ucraina va fi implicată în alegerile parlamentare, începutul cărora a luat naştere cu circa opt decenii în urmă, fiindcă primele alegeri în actuala regiune Cernăuţi, constituită la 7 august 1940, au avut loc în primul an de dominaţie sovietică. Ele s-au desfăşurat pe data de 12 ianuarie 1941, când au fost aleşi deputaţii în Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Printre „aleşii poporului” au figurat generalii Jukov şi Galanin, precum şi Gruşeţki, primul secretar al comitetului regional Cernăuţi al Partidului Comunist (bolşevic) al Ucrainei. La alegeri, în cele 9 circumscripţii electorale create în ţinut, au participat 532.073 de alegători. Acei deputaţi, veniţi de la Răsărit, au decis destinul locuitorilor de diferite naţionalităţi din regiunea noastră. Să nu uităm de acele timpuri grele, fiindcă plâng martirii în morminte.

Nu stați acasă, votați! De voturile noastre depinde soarta țării, de felul cum vom vota depinde viitorul nostru.

Petru Grior, director al Centrului de cercetări istorice și culturale din Cernăuți

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 424

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți