Opinie
17 februarie 2021

Primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, interviu în exclusivitate pentru BucPress TV

Primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, interviu în exclusivitate pentru BucPress TV
17 februarie 2021

Primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, interviu în exclusivitate pentru BucPress TV

Primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, ales în toamna anului 2020, declară pentru BucPress TV că va păstra frumoasele tradiții ale etniilor conlocuitoare din Bucovina, va colabora mai mult cu orașele din România și Republica Moldova și a promis că va face tot posibilul pentru ca școlile din Cernăuți cu predare în limba română să nu fie închise.

„Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a nu închide școlile sau clasele respective. Înțeleg faptul că poate avea loc un proces de reorganizare într-un mod rațional, dar avem obligația  să  oferim copiilor grupurilor naționale dreptul de a învăța în limba maternă. Avem în afară de școli românești și o școală evreiască, de aceea, cu siguranță vom păstra aceste instituții și în acest mod vom păstra și clasele. Desigur, dacă vom iniția anumite schimbări, acestea cu siguranță vor fi discutate cu societățile culturale, în cazul dat, cu cele românești... Despre închiderea acestor școli nici nu poate fi vorba”, a spus Kliciuk.

Primarul a menționat că va crea condiții transparente pentru toți investitorii, atât din Ucraina, cât și din străinătate: „Vă promit că vom introduce reguli egale pentru toți. Îi invităm pe toți în orașul nostru, îi așteptăm. Vom crea toate condițiile necesare și sunt convins că relațiile dintre noi vor avea un nivel mult mai calitativ. Putem să învățăm multe de la ei, putem să preluăm din experiența lor, de aceea eu și echipa mea promitem că vom crea toate condițiile pentru investitori și îi așteptăm”.

Comentând pentru BucPress TV situația confesională din regiune, Kliciuk a precizat „că fiecare dintre cei care locuiesc în Bucovina au dreptul la propria religie, care să corespundă cu propriile valori. Înțeleg că în mod tradițional, de mai multă vreme în Bucovina are o mare influență Biserica Ortodoxă Ucraineană, Patriarhia Moscovei. Însă, de asemenea, trebuie să conștientizăm faptul că fiecare popor are dreptul la biserica națională, adică, în cazul nostru la rugăciuni în limba ucraineană. Este un fapt existența mai multor biserici și trebuie să găsim posibilitatea de a trăi în pace și înțelegere pentru a nu transforma această situație în conflicte. În același timp nu trebuie să uităm că statul nostru este în război, un război care se desfășoară nu doar cu arma în mână, ci și pe cale spirituală sau politică. De aceea, eu ca primar al orașului Cernăuți voi face tot posibilul ca această situație să nu genereze conflicte, să trăim cu toții în pace, să vorbim în limba în care ne este comod, respectând statul ucrainean și limba ucraineană. În ceea ce privește religia, este o alegere personală a fiecăruia”.   

Roman Kliciuk a declarat că pandemia a lovit domeniul turistic și este mut lucru în ceea ce privește combaterea corupției. „Au apărut probleme în sfera transporturilor din cauza coronavirusului. Anul 2020 a fost o adevărat catastrofă pentru turism, pentru restaurante, hoteluri, operatorii turistici... Ce depinde de noi vom face și vom invita oamenii de afaceri din România, din Republica Moldova și din alte state la Cernăuți. De fapt, afacerile au nevoie de condiții confortabile, au nevoie de stabilitate și transparență. Dacă vor exista aceste condiții, investițiile vor veni singure, fără invitații. Or, informația circulă foarte repede între oamenii de afaceri. Dacă ei văd că cineva a obținut profit în urma unei investiții și se dezvoltă mai departe atunci acest fapt va fi general cunoscut, iar investițiile vor veni în localitatea care a învins corupția și a devenit transparentă”, a spus Kliciuk.

Urmăriți interviul realizat de jurnaliștii Marin Gherman și Vitalie Zâgrea pentru BucPress TV și TVR Moldova în subsolul acestui text (în limba ucraineană și în traducere în limba română)

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
Video - 1 (în limba română) Video - 2 (în limba ucraineană)

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 802


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți