Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
19 mai 2020

Probleme în UE: Ungaria este deja o dictatură, Polonia o urmează – politolog britanic Timothy Garton Ash

Probleme în UE: Ungaria este deja o dictatură, Polonia o urmează – politolog britanic Timothy Garton Ash
19 mai 2020

Probleme în UE: Ungaria este deja o dictatură, Polonia o urmează – politolog britanic Timothy Garton Ash

Ungaria sub conducerea lui Viktor Orban este deja o dictatură, iar Polonia a urmat  aceeași direcție. Această opinie a fost exprimată într-un interviu publicat de   portalul Politico de  cunoscutul istoric, politolog și jurnalist britanic, director al Centrului pentru Studii Europene de la Universitatea Oxford, Timothy Garton Ash.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu noi provocări și cu o criză. Una dintre ele este dictatura de facto din Ungaria.

În special, există o radicalizare politică a populației Uniunii Europene. Aceasta este agravată semnificativ de criza economică cauzată de epidemia de coronavirus.

Istoricul a citat date dintr-un studiu realizat în martie 2020 cu privire la proiectul Europe’s Stories. Sondajul a vizat 12.000 de respondenți din toate cele 27 de țări ale UE și Regatul Unit.

Timothy Garton Ash a fost șocat de rezultat. În special, aproape 71% dintre europeni se pronunță  în favoarea unui venit garantat pentru fiecare membru al UE. O altă cifră șocantă este că 53 la sută dintre tinerii europeni consideră  că statele autoritare sunt mai bine pregătite să lupte împotriva schimbărilor climatice decât democrațiile.

Aceasta nu înseamnă că tinerii europeni preferă să trăiască sub un regim dictatorial. Ei cred însă că democrația care funcționează acum  este „incapabilă să ofere soluțiile necesare pentru a preveni încălzirea globală”.

Garton Ash a descris o posibilă cale de ieșire din criză după epidemie. O prognoză este consolidarea naționalismului, întoarcerea la guvernele autoritare, o supraviețuire în detrimentul țărilor vecine mai sărace. Și aceasta este „în contextul noului Război Rece SUA-China”.

În special, revenirea la conducerea autoritară , a spus el, „are loc deja în Ungaria și, eventual, în Polonia”.

Continuând opinia sa, expertul britanic a menționat că „Ungaria nu mai este o democrație”. „În ultimii 10 ani, democrația liberală din Ungaria a fost subminată. Acest lucru s-a întâmplat într-un stat membru al Uniunii, iar comunitatea europeană  nu a făcut aproape nimic pentru a opri Ungaria. Banii curg în continuare ca un   râu în casieriile  lui Victor Orban. În prezent  Ungaria este deja o dictatură. Avem o dictatură care este membră a UE, iar Kaczynski în Polonia încearcă clar să urmeze pașii întreprinși de Orban", spune expertul britanic.

Potrivit istoricului britanic, „ceea ce se întâmplă în Polonia și Ungaria subminează ordinea  și respectarea principiilor statului de drept  în toată Uniunea Europeană”.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 714


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți