Opinie
03 martie 2020

Putin vrea să-l bage pe Dumnezeu în Constituţia Rusiei

Putin vrea să-l bage pe Dumnezeu în Constituţia Rusiei
03 martie 2020

Putin vrea să-l bage pe Dumnezeu în Constituţia Rusiei

În ianuarie, Vladimir Putin anunţase că va modifica Constituţia Rusiei fără să dea însă detalii despre felul în care vede aceste schimbări. Detaliile au venit acum de la preşedintele parlamentului de la Moscova care a anunţat intenţiile liderului de la Kremlin. Despre ce este vorba…

„Reforma Constituţiei anunţată în 15 ianuarie de Vladimir Putin era prezentată ca o simplă reechilibrare a aparatului de stat în favoarea parlamentului. Cu noile propuneri prezidenţiale, reforma ia o cu totul altă tentă. Amendamentele Kremlinului sunt foarte simbolice”, notează comentatorul ziarului „Le Monde”, citat de RFI România

Primele amendamente constituţionale fuseseră adoptate în unanimitate de deputaţi, în prima lectură. Inainte de a doua lectură a textului, prevăzută pe 10 martie şi considerată cea mai importantă, Vladimir Putin a mai supus aleşilor 24 de pagini suplimentare. „Amendamentele preşedintelui sunt rezultatul dialogului pe care l-a purtat cu reprezentanţii tuturor facţiunilor politice şi ai societăţii civile”, a precizat preşedintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus.

Numărul doi al instituţiei a venit cu mai multe detalii afirmând că liderul Kremlinului vrea să introducă în Constituţie noţiunea de „credinţă în Dumnezeu”, o idee sugerată de patriarhul ortodox Chiril şi sprijinită ulterior şi de liderii altor culte. De asemenea, o să se precizeze în legea fundamentală că mariajul este uniunea unui bărbat cu o femeie. Putin evocase deja acum o lună  ideea de a interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Printre noile amendamente prezidenţiale se prevede şi interzicerea ca porţiuni din teritoriul Rusiei să fie donate unor state străine. Potrivit observatorilor, acest amendament ar garanta astfel peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014, sau insulelor Kurile, în centrul unei dispute cu Japonia, să rămână ruseşti chiar şi după plecarea lui Vladimir Putin de la putere. In fine, un alt amendament subliniază că „Rusia este succesoare URSS”.

In 2024 se termină al 4-lea şi ultimul mandat prezidenţial al lui Putin

Majoritatea amendamentelor votate de Duma în prima lectură erau de natură instituţională şi vizau în particular întărirea puterilor preşedintelui.

Un aşa-zis „vot popular” – care nu are valoare de referendum – urmează să aibă loc pe 22 aprilie pentru a adopta aceste schimbări ale Constituţiei.

Un analist politic rus, unul dintre redactorii Constituţiei ruse din 1993, citat de ziarul „Le Monde”, estimează că toate aceste amendamente prezidenţiale „oscilează între de râs, ridicol şi de speriat”.

Săptămâna trecută, între 10.000 şi 22.000 de persoane în funcţie de surse (poliţie sau ONG) au manifestat pentru a protesta contra acestor reforme constituţionale dar şi în memoria fostului opozant asasinat Boris Nemţov.

În fine, potrivit unui recent sondaj de opinie independent, 25% dintre ruşi sunt gata să voteze în favoarea schimbărilor constituţionale în timp ce 65 de procente spun că nu înţeleg ce reprezintă aceste modificări. Persoanele interogate sunt divizate cu privire la viitorul preşedintelui Vladimir Putin. 44% spun că doresc ca acesta să plece de la putere în 2024 când i se termină al 4-lea şi ultim mandat prezidenţial în timp ce 45 de procente vor ca el să mai rămână la Kremlin.

Pentru analiştii întrebaţi de agenţia France Presse, schimbările societale propuse de Putin ca să figureze în Constituţie sunt un mijloc de a-i convinge pe ruşi să ia parte, să se decidă ce vor şi să se mobilizeze pentru votul din 22 aprilie, notează RFI România.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 733


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți