Opinie
Redactor: Marin Gherman
12 octombrie 2020

Republica Moldova și Ucraina trebuie să atragă atenția la degradarea ecosistemelor fluviale (conferință)

Republica Moldova și Ucraina trebuie să atragă atenția la degradarea ecosistemelor fluviale (conferință)

Guvernul Republicii Moldova și cel al Ucrainei trebuie să atragă atenția la degradarea gravă a ecosistemelor fluviale, a poluării continue a acestora. De asemenea, și asupra riscurilor existente de accidente tehnice și, în consecință, a unei tendințe constante de pierderi suplimentare de apă, biodiversitate și o reducere a potențialului de furnizare a serviciilor ecosistemice, ceea ce cauzează îngrijorare în rândul comunității științifice și publicul larg.

Aceasta este una dintre recomandările participanților la conferința internațională referitor la rezultatele și perspectivele cooperării transfrontaliere pe Nistru, organizată de Asociația Internațională a Păstrătorilor Râurilor „Eco-TIRAS”, citați de Radio Chișinău și Radio Cernăuți.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv Eco-TIRAS, doctorul în biologie Ilia Trombițki, a declarat că la conferința internațională de două zile au participat peste o sută de oameni de știință, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, specialiști și studenți din Republica Moldova, Ucraina, Cehia și Suedia.

Ilia Trombițki a menționat că este regretabilă absența reprezentanților regiunii transnistrene în componența Comisiei bazinale Nistrene, inclusiv a grupurilor sale de lucru, care vor crea probleme în punerea în aplicare a sarcinilor sale atribuite. Însă este salutabilă implicarea activă a organizațiilor neguvernamentale, a specialiștilor și a oamenilor de știință din regiunea transnistreană în cooperarea regională cu privire la problemele bazinului Nistru, inclusiv în cadrul Platformei de mediu a Programului PNUD pentru măsurile de consolidare a încrederii în Moldova, susținută de Uniunea Europeană.

Participanții la conferință au atras atenția asupra necesității de a opri imediat procesele de degradare și de a restabili peisaje formate istoric, păduri și plantații forestiere, situri de stepă, centuri de protecție a râurilor și fâșiile forestiere, ca elemente ale ecosistemelor ce sunt valoroase nu numai în ceea ce privește conservarea biodiversității. Acestea joacă un rol important în adaptarea la schimbare climei și conservarea râurilor mici și afirmă rolul cheie la schimbările în curs, inclusiv: secete, perturbarea regimului hidrologic al râurilor din bazin, ce este asociat, atât cu schimbările climatice, cât și cu eșecul țărilor bazinului de a lua măsuri adecvate de adaptare. Este vorba despre o creștere semnificativă a acoperirii forestiere a bazinului și dezvoltarea unei rețele ecologice.

În cadrul conferinței, participanții au solicitat Ucrainei să renunțe la intenția de a construi șase centrale hidroelectrice în secțiunea plană a Nistrului Superior, prevăzut în Programul guvernamental pentru dezvoltarea energiei hidroelectrice din Ucraina până în 2026, adoptând o decizie politică adecvată. Aceștia le-au recomandat țărilor din bazinul Nistrului să extindă rețeaua de stații imobile de observare, pentru regimurile hidrologice, de temperatură și hidrochimice ale râului și să pună la dispoziție informațiile online.

Participanții la eveniment au mai atras atenția asupra importanței conservării râurilor mici din regiune și a prevenirii supra-reglementării lor cât mai curând posibil, ducând la degradarea și moartea lor. Ei și-au exprimat îngrijorarea extremă cu privire la amenințarea pentru Nistru, pe care o reprezintă numeroasele lacuri din Nistrul superior, pline de soluții de deșeuri chimice, și a solicitat guvernului ucrainean și organizațiilor internaționale să găsească cea mai rapidă soluție pentru a elimina amenințarea poluării râurilor.

Conferința a fost susținută de proiectul „Promovarea cooperării transfrontaliere și a gestionării integrate a resurselor de apă în bazinul fluviului Nistru” (2017-2021), ce a fost dezvoltat de Fondul Global de Mediu, la cererea Guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD, Istanbul) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE, Viena-Kiev-Chișinău) cu sprijinul Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (CEE-ONU, Geneva).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 287
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți