Opinie
Redactor: Marin Gherman
07 iunie 2021

România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei - Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor

România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei - Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor
07 iunie 2021

România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei - Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Biro Rozalia, a afirmat că România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, în urma unei întrevederi avute recent cu viceprim-ministrul pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei, Olha Stefanişina, transmite Agerpres, citat de Agenția de știri BucPress din Cernăuți.

"România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, care trebuie să se bazeze pe un proces de reforme cuprinzător, în conformitate cu Acordul de asociere al Ucrainei la UE şi angajamentele asumate în relaţia cu NATO. România a fost, de altfel, primul stat care a ratificat Acordul de asociere", a declarat, într-un comunicat remis AGERPRES, Biro Rozalia.

Totodată, Biro Rozalia a apreciat "comportamentul echilibrat al Ucrainei care contribuie la de-escaladarea tensiunilor în Marea Neagră" şi a adăugat că "aşteptarea noastră de la Summit-ul din 14 iunie este întărirea Alianţei cu statele din Parteneriatul estic".

Ea a promis, în cadrul întrevederii din 2 iunie de la Parlament, că va prezenta preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, documentul transmis de autorităţile ucrainene, pentru a fi examinat în vederea prezentării în cadrul Summit-ului NATO din 14 iunie.

"Partea ucraineană a precizat că au existat mai multe runde de convorbiri privind eforturile de descurajare a acţiunilor Rusiei, considerând foarte importantă apropierea de structurile euro-atlantice. În acest context, autorităţile de la Kiev au transmis Ministerului Afacerilor Externe al României, prin intermediul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, un document care cuprinde patru puncte privind poziţia clară în consens cu cea a NATO în acest context, transmiţând, totodată, rugămintea părţii române de a examina posibilitatea de a susţine aceste semnale pentru includerea lor în Declaraţia de solidaritate şi comunicatul final al Summit-ului Alianţei, care va avea loc la 14 iunie, la Bruxelles. Vicepremierul Ucrainei, d-na Olha Stefanişina, şi-a exprimat speranţa că ţara sa va primi un răspuns pozitiv la Summit-ul NATO", se arată în comunicatul semnat de deputata Biro.

Aceasta a reiterat sprijinul ferm pentru "suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional", referitor la poziţia Ucrainei exprimată în documentul transmis părţii române şi şi-a exprimat "îngrijorarea că Rusia păstrează în mod nejustificat trupe şi echipament la graniţa cu Ucraina".

Referitor la acelaşi document, Biro Rozalia a afirmat că "România nu recunoaşte anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia şi, în acelaşi timp, sprijină şi aplică în mod cuprinzător şi strict politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea".

Întrevederea cu delegaţia ucraineană a avut loc marţi, 2 iunie, la Palatul Parlamentului, unde alături de vicepremierul Olha Stefanişina s-au aflat însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ucrainei în România, Păun Rohovei, împreună cu Oleksander Zlatin şi Petro Stoian, care deţin funcţia de secretar II la Ambasada Ucrainei în România.

Din partea română au mai participat la discuţii vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Bogdan Ionel Rodeanu şi reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi.

Deputata Biro Rozalia a salutat reluarea, după mai mulţi ani, a dialogului interparlamentar între România şi Ucraina, "important în colaborarea pe multiple planuri şi îndeplinirea obiectivelor propuse".

"Sperăm să realizăm contacte cu colegii din Rada Supremă a Ucrainei în viitorul apropiat, atât pe teme privind relaţia bilaterală, cât şi parcursul european şi euroatlantic al Ucrainei. De asemenea, exprimăm disponibilitatea de a avea întâlniri şi la nivelul Comisiilor de specialitate ale Parlamentelor noastre", a subliniat Biro Rozalia.

Vicepremierul Ucrainei a mulţumit părţii române pentru disponibilitate şi a subliniat că este foarte importantă continuarea dialogului cu România, în formatul de cooperare pe dimensiunea parlamentară, mai ales în domenii de interes precum apărarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor, politicile de apărare şi securitate şi în mod deosebit, relaţiile externe, în contextul în care Ucraina depune eforturi în vederea integrării în structurile euro-atlantice.

Deputata Biro a evidenţiat dialogul politico-diplomatic recent, respectiv discuţiile miniştrilor afacerilor externe din 23 aprilie 2021, la Bucureşti şi convorbirea telefonică a preşedinţilor român şi ucrainean din 12 mai 2021, notează Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 770


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți