Opinie
Redactor: Dorina Popescu
09 noiembrie 2019

Românii din Cernăuți – între Sfetnic și Trubadur

Românii din Cernăuți – între Sfetnic și Trubadur
09 noiembrie 2019

Românii din Cernăuți – între Sfetnic și Trubadur

La Cernăuți se vine cu lecția învățată – măcar atât: de a ști cine sunt Eroii Cetății – adevărații eroi, cu infinite bătălii în versuri, cu tinereți sacrificate de regimuri, cu mame-n moaște... Nu pui picior pe acest meleag dacă în desagă altele îți sunt valorile. Fără curaj și fără demnitate, ascunzându-te în ie – s-ar putea să trăiești frustrări cruciale. Dacă pe Dumnezeu îl moștenești la naștere – Sfetnicul din propria Cetate îl alegi odată cu desăvârșirea înțelepciunii.  Și ar fi nedrept, față de strămoși, să nu te desăvârșești niciodată...

În mulțimea din Cernăuți nu sunt decât un punct de cerneală, dar am brațe uriașe în care, ca pe o zestre, îmi port Aleșii. Eram de un verde primăvăratic când am decis să-i urmez. Exemplul statorniciei ucenicilor lui Isus ne-a ajutat pe cei mai mulți. Și am rezistat câștigând! Generația lui Ilie Tudor Zegrea – aceasta este Generația de Aur, Generația care a reușit de-a lungul timpului să îmbine – nu să dezbine! Cea care ne-a învățat că fișa postului fiecărui român de aici este: uniți în slujba limbii – uniți în slujba neamului.

Privată în libertăți de-a lungul timpului, Generația de Aur a bătut totuși orice flacără olimpică, reușind să păstreze intact focul din Vatra Noastră. Precum intact ne-a fost transmis și Tezaurul. Noi, cei care le-am moștenit cu atâta ușurință pe toate, fiind atât de slobozi în propria tinerețe, ne ghemuim în confort, spargem semințe de floarea-soarelui și dăm like-euri trubadurilor – care vin cu platforme bine întocmite pe hârtie în care ni se promite, nouă, românilor din Ucraina, luna de pe cer.

Deșteptarea vine odată cu conștientizarea că Cetatea ta (mai bine zis tu însuți) atârnă de-un păienjeniș care leagă turnul sfetnicului de cel al trubadurilor. Sfetnicul nu promite niciodată. Atribuțiile lui sunt bine definite: ascultă, apoi oferă sfaturi. Sfaturile – sunt provocări, menite să ne scoată din zona de confort! Menite să ne răsplătească generos, cu mii de sori, încercarea de a fi români în propriile noastre vieți.    

Generația de Aur, sprijinindu-și neputința în umbrelă, încă mai încearcă să ne convingă de ploaia care va veni. Căruntețea purtată de modestia lucie a sănătății deține cea mai profundă înțelepciune a vieții. A fost și va rămâne Generația cu cel mai frumos ritual de rezistență. Și cu cele mai solide lecturi. Generația bunelor maniere. Și a conversațiilor cu tentă de respect în ierarhia vârstei. Generația victorioșilor! Poate din acest motiv Sfetnicul la Cernăuți e necesar să fie Generația de Aur. Și nu trubadurii fără riduri.

Așteptările Generației de Aur, precum și așteptările mele, de ani buni nu mai sunt legate de București. Speranțele noastre, ale celor de la Cernăuți, sunt parcă trase la indigo: a rămâne în picioare, chiar dacă pentru a reuși este nevoie să ne sprijinim în umbrele...

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1067


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți