Opinie
Redactor: Marin Gherman
07 septembrie 2017

Românii din regiunea Cernăuți și maghiarii din Transcarpatia solicită președintelui Ucrainei să blocheze prin veto noua lege a învățământului

Românii din regiunea Cernăuți și maghiarii din Transcarpatia solicită președintelui Ucrainei să blocheze prin veto noua lege a învățământului

Comunitatea românească din Ucraina i-a solicitat Președintelui Petro Poroșenko să blocheze prin veto legea învățământului adoptată de Rada Supremă la 5 septembrie a.c. Într-un Apel semnat de liderii asociaților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți se spune că legea învățământului va determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale. În Apel se spune că Legea Educației în linii generale, dar și art. 7 despre limba procesului de învățământ „conține norme, care contravin articolelor 10, 22, 23 și 53 ale Constituției Ucrainei și vor determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale”.

Reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți s-au arătat a fi nemulțumiți de faptul că nu le-au fost luate în calcul propunerile anterioare, solicitând președintelui în calitate de garant al Constituției să blocheze legea prin veto. „Vă rugăm, mult stimate Petro Poroșenko să aplicați dreptul Președintelui Ucrainei de a bloca prin veto Legea Educației din Ucraina” – se spune în Apelul semnat de reprezentanții Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Societății Scriitorilor Români din Cernăuți și altor asociații pentru cultura românească.

În același timp, liderii organizațiilor maghiare din regiunea Transcarpatia au declarat într-o scrisoare deschisă că protestează împotriva legii învățământului din Ucraina, solicitând Președintelui să nu o semneze.

Comunitatea maghiară consideră că legea vine în contradicție cu obligațiile internaționale ale Ucrainei și cu Legea Fundamentală a statului ucrainean, privând minoritățile naționale de dreptul de a studia în limba maternă. „Această lege, ignorând prevederile Constituției și obligațiile internaționale ale țării, de fapt, privează minoritățile naționale de dreptul de a studia în limba maternă, ceea ce stă la baza existenței lor” – se spune în scrisoarea deschisă semnată de reprezentanții Societății pentru cultura maghiară din Transcarpatia, Uniunii maghiarilor din Ucraina și ai altor asociații.

BucPress reamintește că în seara zilei 5 septembrie 2017, ora 18:21, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase. În același timp, Legea adoptată desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană). Așadar, după posibila semnare a legii de către președintele Petro Poroșenko, școlile actuale cu limba română de predare vor fi lichidate. Legea 3419-D prevede introducerea treptată a noului sistem al educației, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2038

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți