Opinie
Redactor: Dorina Popescu
30 decembrie 2019

Românii mei „trădați” de Facebook

Românii mei „trădați” de Facebook
30 decembrie 2019

Românii mei „trădați” de Facebook

Amprentele Crăciunului vizibil dispar la cele 60° stabilite prin setare la mașina de spălat rufe. Lustruind tacâmurile și paharele de cristal, resimțim mai degrabă regrete decât nostalgii. Ne-am umplut casele cu invitați care, paradoxal, nici de Crăciun nu au avut liber de la Facebook.

La Biserică – și acolo cu Facebook-ul în care încap generos preotul suflându-și nasul, o pereche de aripi a îngerului (al cărui cap nici nu va fi încăput în raza telefonului) și o lumânare gârbovită, picurând pe mâneca unei mămăițe – detalii nesemnificative din fundalul unui selfie cu 32 de dinți. Și la masa de după – tot cu Facebook-ul, în care nu prea știu cum se întâmplă de încape tot porcul în formă de cârnați, lebăr, tobă, piftie și sarmale. Galeria de băuturi tari nu lipsește din contul cu imagini al românului, iar curajul de după va debuta în Colinde-video cu riscul de a nu lua prea multe like-uri. Și nu e bai... C-așa-i românul!

Facebook-ul, un fel de Oglindă-Oglinjoară în care nu avem nici acnee, nici defecte. În care actul de curaj îl constituie cea mai scurtă fustă, cel mai profund decolteu și inevitabilele pătrățele de pe corpurile voinicilor. Ah, acest Facebook, în care cu toții suntem realizați, fericiți, îndrăgostiți și nemuritori. În care nu avem Țară, dar avem copii, nepoți, urmași... În care mințim că nu ne doare. Și că nu ne pasă. O radiografie personală publică, asortată în aceste zile cu bradul umplut de globuri „închistrite” care aduc mai degrabă a ouă faberge. Că, la noi – ca la români: ori totul, ori nimic!

Dacă nu era Facebook-ul nici nu știam că fac parte dintr-un popor mereu coafat, apretat, parfumat și voiajor. Un popor căruia nu-i mai ajung degetele pentru ghiulurile din seif și nici zilele săptămânii pentru toate perechile de încălțări din pantofar.

Nu știam că memoria poporului meu este de proporții enciclopedice, plină-plinuță de citate știute pe de rost și de gesturi curajoase (virtuale, bineînțeles) precum cele ale lui Nicolae Motrescu. Nu știam că românul nu întârzie să uimească, să fascineze, să creeze invidii, insomnii, palpitații. Trimite un român la război – și va fi unul câștigat! Cel puțin aceasta reiese din Facebook! Aproape că am ajuns să regret că nu a fost inventat acest Facebook prin anii ʻ40... Cu siguranță, atunci, românul și-ar fi manifestat curajul de a nu fi cedat Bucovina butonând harnic la clape.

Facebook-ul – un fel de Carte de Identitate: dacă îl ai – ești om, dacă nu – ești ca mine: un pustnic în aglomerație. Îți bei în singurătate ceaiurile și te lași în voia bârfelor. Adevărul e că chiar nici nu-ți pasă! Pentru că timpii tăi sunt prețioși și alegi să stai la rând, cu zeci de pensionari, într-un Oficiu Poștal, pentru a trimite Părinților o vedere cu Anul Nou, în defavoarea postării unei fotografii alb-negru, în care ei erau tineri... Alegi să simți căldura nisipului de la mare – și nu strălucirea lui în pozele cu multe vizualizări. Alegi mana care te însoțește pe munte și nu înălțimea geografică a acestuia. Alegi să crezi că viața îți aparține – și nu invers! Alegi să știi că fericirea  nu constă în case cu arhitectură amețitoare – ci în modestia celor patru pereți dintr-un sat românesc care nu apare pe nici o hartă a lumii.     

 Dacă stau să conștientizez, vina nu ne aparține. Noi, nevinovați, doar împărtășim trăiri. Facebook-ul, însă, trădându-ne frumos, le face publice. Și asta, regretabil, dar conform teoriei iubindu-ne călăul, pare să ne placă.

P.S. Alese mulțumiri complicelui care mi-a oferit șansa unui studiu de 30 de minute a ceea ce înseamnă un cont de Facebook și iertare dacă acești timpi nu au fost suficienți pentru a înțelege și a descrie realitatea. Sfat prețios: vine Noaptea dintre ani... trăiți-o fără Facebook! Merită!

Și, apropó: pe când o colecție de globuri cu Sfinți? O cumpăr pe toată!

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress din  Cernăuți

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 719


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți