Opinie
03 octombrie 2017

Școlile românești din regiunea Cernăuți vizitate și ”intimidate” de o delegație oficială de la Ministerul Educației din Kiev

Școlile românești din regiunea Cernăuți vizitate și ”intimidate” de o delegație oficială de la  Ministerul Educației din Kiev

La doar o lună de la începerea oficială a noului an de învățământ 2017-2018 și nici la o săptămână de la promulgarea Legii Educației  de către Președintele țării Petro Poroșenko, Ministerul Educației de la Kiev a trimis o delegație reprezentativă în regiunea Cernăuți pentru a întreprinde vizite și controale prin școlile din nordul Bucovinei. Sub vizorul specialiștilor kieveni au nimerit în cea mai mare parte doar școlile cu limba română de predare.

Să fie oare o metodă de răzbunare a Ministerului Educației de la Kiev pe acele instituții de învățământ cu limba română de predare din regiunea Cernăuți, care și-au arătat nemulțumirea față de noua Lege a Educației, ce va lichida în cel mai apropiat timp învățământul în limba minorităților naționale din Ucraina, inclusiv, în limba română? Sau e o nouă încercare de a-i intimida pe profesorii români, și așa mult prea speriați de această lege, care îi va obliga, fie să se reprofileze sau să părăsească locul de muncă, pentru a aduce cu forța limba ucraineană în totalitate în școlile minorităților naționale, despre care peste un anumit timp ne vom aminti ca și despre evenimentele istorice care au avut loc în țara noastră cu mulți ani în urmă.

Majoritatea profesorilor din regiunea Cernăuți afirmă că un asemenea control din partea Ministerului chiar în primele zile de la începutul noului an de studii n-au mai întâlnit până acuma. Ei sunt siguri că aceste vizite pe neprins de veste în școlile românești din nordul Bucovinei sunt întreprinse cu scopul de a liniști spiritele și de a-i convinge pe profesori că noua Lege a Educației este foarte bună și că nu merită să  se revolte în continuare.  E bună ea pentru cine e bună, dar pentru școlile românești din Ucraina această Lege, în special Articolul 7, constituie un mare pericol, cel al dispariției cu desăvârșire a învățământului în limba română.

Luni, oficialii de la Ministerul Eduației  din Kiev au vizitat câteva școli din raioanele Noua Suliță și Herța, marți, urmează să viziteze alte instituții de învățământ cu limba română de predare din raionul Hliboca. Corespondenții noștri de pe teren vor veni cu amănunte despre această vizită ”pe neprins de veste” a oficialilor de la Kiev întreprinsă în aceste zile în școlile românești din regiunea Cernăuți.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 4003


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți