Opinie
Redactor: Marin Gherman
23 septembrie 2020

Șeful diplomației europene condiţionează ajutorul UE pentru Ucraina de colaborarea cu FMI

Șeful diplomației europene condiţionează ajutorul UE pentru Ucraina de colaborarea cu FMI
23 septembrie 2020

Șeful diplomației europene condiţionează ajutorul UE pentru Ucraina de colaborarea cu FMI

Ucraina trebuie să colaboreze constructiv'cu Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi asigura 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, a declarat la Kiev şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de Reuters și Agerpres.

Ameninţările la adresa independenţei autorităţilor judiciare şi de ordine publică ucrainene au îngreunat acordul în valoare de cinci miliarde de dolari cu FMI, necesar Ucrainei pentru a face faţă problemelor economice create de criza coronavirusului. Partenerii occidentali ai Kievului sunt îngrijoraţi de progresul reformelor.

„Suntem gata să acordăm asistenţă macro-financiară în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a contribui la limitarea căderii economice provocate de coronavirus”, a afirmat Borrell într-o vizită la Kiev. „Iar Ucraina trebuie să se angajeze constructiv şi cu Fondul Monetar Internaţional şi faţă de condiţiile privind statul de drept legate de acest ajutor”, a adăugat el.

Adjunctul şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat că acţionează pentru îndeplinirea condiţiilor FMI şi speră să poarte un dialog online cu misiunea Fondului.

Întrebat dacă este posibil să fie periclitat regimul fără vize pentru ucraineni, Borrell a răspuns că după ultima revizuire, în iulie, UE a ajuns la concluzia că Ucraina îndeplineşte în continuare criteriile necesare. El a precizat însă că este nevoie de asigurarea 'independenţei, eficienţei şi durabilităţii cadrului instituţional anticorupţie' şi trebuie evitată 'politizarea activităţii tuturor instituţiilor implicate în aplicarea legii'.

Criticile la adresa procedurii de selecţie a noului procuror anticorupţie din Ucraina l-au determinat pe un membru al comisiei de politică externă a Parlamentului European să pună la îndoială libertatea de circulaţie a ucrainenilor în UE, fără vize, notează Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 856


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți