Opinie
Redactor: Marin Gherman
18 noiembrie 2021

Șeful MAE de la Chișinău: Retragerea trupelor ruse din Transnistria, o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova

Șeful MAE de la Chișinău: Retragerea trupelor ruse din Transnistria, o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova

Retragerea contingentului de militari ruşi din Transnistria rămâne o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, la finalul discuţiilor cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la Moscova, relatează agenţia de presă rusă oficială TASS, citată de Agerpres.

Totodată, Popescu a menţionat că trebuie readuse în discuţie chestiuni ce ţin de evacuarea şi casarea muniţiilor ruse de la Cobasna, potrivit portalului Deschide.md.

"În ceea ce priveşte Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) care staţionează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, poziţia noastră rămâne neschimbată. Această prezenţă contravine statutului de neutralitate stipulat în Constituţia Republicii Moldova, iar retragerea trupelor ruse rămâne o prioritate a politicii noastre externe", a subliniat Nicu Popescu.

În acelaşi timp, Chişinăul contează pe sprijinul Moscovei în găsirea unei soluţii politice viabile la problema transnistreană, a spus ministrul moldovean de externe, adăugând că în cadrul discuţiilor purtate cu omologul său rus a fost menţionat " rolul important al Federaţiei Ruse care, împreună cu alţi mediatori în procesul de negociere, ne ajută să mergem spre rezolvarea acestei probleme".

"Contăm pe sprijinul Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte identificarea unei soluţii politice viabile pentru problema transnistreană cu respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova", a subliniat oficialul moldovean.

Potrivit Radio Chişinău, şeful diplomaţiei ruse a declarat că discuţiile cu omologul său din Republica Moldova au fost constructive şi a menţionat că s-au purtat discuţii pe marginea unui parteneriat bilateral pragmatic. În contextul relansării relaţiilor comerciale moldo-ruse, Lavrov a specificat că anul viitor va avea loc a 17-a şedinţă a comisiei mixte de cooperare economică.

Serghei Lavrov a subliniat că pentru Federaţia Rusă este important ca Republica Moldova să-şi menţină neutralitatea şi statutul de ţară în afara NATO, potrivit Deschide.md.

Moscova îşi doreşte ca Republica Moldova să menţină un echilibru între apropierea de UE şi relaţiile cu Uniunea Eurasiatică, a afirmat ministrul de externe rus.

În acest context, Deschide.md remarcă faptul că Serghei Lavrov a păstrat tăcerea cu privire la reluarea discuţiilor privind casarea şi evacuarea muniţiilor din Cobasna, chestiuni pe care le-a discutat cu Nicu Popescu în cadrul întrevederii din septembrie 2019. Însă, potrivit Radio Chişinău, Lavrov a afirmat că Rusia va continua să aibă rolul de mediator în rezolvarea problemei transnistrene.

Totodată, Moscova a luat act de interesul Chişinăului pentru reluarea cât mai rapidă a negocierilor privind reglementarea transnistreană în format "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori), care erau programate pentru 2-3 noiembrie la Stockholm.

"Aşteptăm cu nerăbdare o întâlnire oficială în formatul de negociere 'cinci plus doi', care este deja inactiv de doi ani. Am simţit interesul conducerii moldovene pentru reluarea cât mai rapidă a acestui format", a spus şeful diplomaţiei ruse.

GOTR numără în jur de 2.500 de militari ruşi şi organizează aproape lunar exerciţii militare împreună cu forţele paramilitare transnistrene. După ce autorităţile moldovene au interzis rotaţia militarilor prin aeroportul Chişinău, Moscova a început să recruteze pentru contingentul său din Transnistria locuitori din stânga Nistrului care au cetăţenia rusă, potrivit media de la Chişinău.

Chişinăul cere constant retragerea trupelor şi muniţiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova şi administraţia de la Tiraspol spun că prezenţa acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniţii de la Cobasna şi menţinerea misiunii de pace de pe Nistru, condusă de Federaţia Rusă, potrivit postului de radio Europa Liberă.

La finalul discuţiilor, cei doi miniştri de externe au semnat o declaraţie comună cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Acordului politic de bază între Republica Moldova şi Rusia, semnat iniţial la 19 noiembrie 2001, notează Agora.md și Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 284


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți