Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
26 decembrie 2020

Șeful MAE de la Kiev: Când Budapesta trece de „linia roșie” în Transcarpatia, îi dăm peste mâni

Șeful MAE de la Kiev: Când Budapesta trece de „linia roșie” în  Transcarpatia, îi  dăm peste mâni
26 decembrie 2020

Șeful MAE de la Kiev: Când Budapesta trece de „linia roșie” în Transcarpatia, îi dăm peste mâni

Potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, Budapesta, desigur, are dreptul să aibă grijă de comunitatea maghiară din Transcarpatia, dar dacă trece de „liniile roșii”, Kievul va trebui „să-i stopeze eforturile”.

Autoritățile ucrainene au acordat puțină atenție situației din Transcarpatia. Acest lucru a fost declarat de ministrul de externe Dmitro Kuleba la postul de televiziune Ucraina 24, comentând o serie de scandaluri din Transcarpatia legate de Ungaria.

"Colaboratorii organelor de drept  trebuie să-și îndeplinească datoria  și să protejeze interesele naționale. Trăim într-o țară democratică, așa că, dacă dosarul  este trimis în instanță, instanța poate stabili veridicitatea  probelor și acțiunilor anchetatorilor. Ungaria s-a simțit liberă în Transcarpatia datorită faptului că de  mai mult  timp , de peste 20 de ani  Guvernul central a acordat puțină atenție situației din Transcarpatia. Situația s-a schimbat în 2017, când a început stabilirea unui echilibru  corect, nivelarea  situației. Ceea ce vedem acum este continuarea acestui proces", a spus el.

Kuleba a menționat că Ucraina reamintește în mod regulat Ungariei de limitele a ceea ce este permis.

Avem o abordare foarte simplă. Îi spun mereu colegului meu maghiar despre asta: înțelegem că sunteți îngrijorat de soarta etnicilor maghiari din Ucraina, aveți dreptul să vă faceți griji cu privire la ei, dar trebuie să o faceți în cadrul „liniilor roșii” stabilite de legislația  ucraineană. Uneori sunt depășite  aceste linii – și atunci „le dăm peste  mână", a spus el.

Ungaria nu va bloca complet relațiile Ucrainei cu NATO, este convins ministrul de externe.

"Relațiile noastre se dezvoltă ca o atracție pentru roller coaster – ba în  sus, ba  în jos. Nu am închis nicio platformă de dialog. De exemplu, când relațiile noastre erau în creștere, în vară am reușit să obținem statutul de partener NATO cu capacități sporite. Ungaria nu a pus veto pe această decizie. Ungaria nu va bloca complet relațiile Ucrainei cu NATO", a spus el.

Se va reaminti  că Serviciul de Securitate din Ucraina a efectuat percheziții în Transcarpatia la una din  fundațiile caritabile maghiare suspectate de încălcarea suveranității statului Ucrainei. Ministerul Ungar de Externe a condamnat astfel de acțiuni ale Ucrainei și l-a chemat pe ambasadorul Ucrainei pentru explicații.

În același timp a apărut un videoclip pe internet în care deputații comunei Syurte au intonat  imnul național maghiar împreună cu șeful comunității după depunerea jurământului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 553


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți