Opinie
30 decembrie 2020

Senatorul polonez Pavel Koval: Trebuie să ne gândim la noi forme de organizare a Intermarium-ului în viitor

Senatorul polonez Pavel Koval: Trebuie să ne gândim la noi forme de organizare a Intermarium-ului în viitor
30 decembrie 2020

Senatorul polonez Pavel Koval: Trebuie să ne gândim la noi forme de organizare a Intermarium-ului în viitor

Intermariumul, după părerea mea, înseamnă un anumit spațiu al proiectării geopolitice. Este un spațiu între trei mări, care a apărut după primul război mondial ca urmare a prăbușirii imperiilor, când a fost posibil să realizăm ambițiile multor popoare din partea noastră din Europa de a-și obține propriile state.

Liderii politici au vrut să se organizeze împreună și să inițieze proiecte geopolitice. Prin urmare, putem presupune că Intermarium este un spațiu în care apare întrebarea: ne putem organiza împreună fără un imperiu, cum ar fi Rusia, Austria, Prusia sau altul?

Vorbind despre cele trei mări, aceasta este o idee care a fost dezbătută în Polonia de mulți ani. Aceasta înseamnă includerea numai a acelor țări din care se află în UE. Personal, am fost foarte nemulțumit că Ucraina nu ar putea fi inclusă în Inițiativa celor Trei Mări, întrucât tradiția gândirii politice poloneze despre Intermarium, în special în anii 1970 din partea opoziției, era că Ucraina ar trebui să facă parte din acest spațiu. Pentru mine acest lucru este evident.

Al treilea concept este Inițiativa celor trei mări. Este o inițiativă concretă care organizează țările în cadrul politic și, în primul rând, economic. Dacă ne uităm la contextul european, este o greșeală să nu vedem  punțile de legătură, ceea ce va permite Ucrainei să fie inclusă în gândirea politică modernă despre Intermarium. Pentru că, într-o oarecare măsură, suntem cu toții atașați de UE - Polonia este membră, iar Ucraina este membru asociat. Acordul de asociere poate fi considerat un anumit grad de membru. În plus, suntem conectați prin Parteneriatul estic. Toate acestea sugerează că ne putem gândi la o altă formă de organizare a țărilor din Intermrium. Trebuie luate în considerare, de asemenea, ambițiile acelor state care sunt membre asociate ale UE sau membre ale Parteneriatului estic.

Un alt aspect important este ceea ce se întâmplă în Belarus. Acest lucru ne permite să ne gândim la posibilitatea suplimentării spațiului Intermrium prin aderarea sa. Deci, ne putem gândi la o altă formă a Interiumului în viitor.

Modificările civilizaționale datorate coronavirusului vor afecta, de asemenea, forma de cooperare în Intermrium. Gândirea la proiectarea Intermariumului ar trebui să se refere la proiecte concrete pentru viitor. Inițiativa celor Trei Mări este organizată pe proiecte de infrastructură și energie. Cred că dacă ne gândim la noul Intermrium, la viitorul comun al statelor noastre din Europa Centrală și de Est, ar trebui să ne gândim și la educație, la apariția unor instituții de învățământ superior puternice, universități care ar opera în jurul unui program comun pentru avocați, politologi, experți care vor lucra într-o zi la integrarea țărilor cu UE și NATO.

Cea mai importantă întrebare: cum să începi un astfel de proiect politic? Se pare că, în acest caz, parlamentul este ideal, pentru că nu este un guvern, își poate permite mai mult. Membrii parlamentului își pot permite să vină cu idei care par revoluționare pentru cineva, cu viziuni atractive. Nu trebuie să vă fie frică de viziuni care par nerealiste. Vă puteți baza pe parlamentari din Polonia, Ucraina și alte țări pentru a face acest lucru.

Politica ar trebui să înceapă cu primele semințe mici, acei politicieni care își permit să vorbească deschis împreună cu unii lideri de opinie, experți. Și să vedem cum crește. Nu mă îndoiesc că există un climat favorabil pentru Intermarium.

Pavel KOVAL, membru al Senatului Poloniei

Alocuțiune susținută la Masa rotundă internațională “Intermarium – 2020: realizări, provocări, perspective””, Kiev, Ucraina, format online, 9 decembrie 2020.

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 442


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți