Opinie
Redactor: Marin Gherman
26 decembrie 2017

Societatea „Arboroasa” solicită Academiei Române să-i ofere istoricului Dumitru Covalciuc titlul de membru de onoare postmortem

Societatea „Arboroasa” solicită Academiei Române să-i ofere istoricului Dumitru Covalciuc  titlul de membru de onoare postmortem

Societatea „Arboroasa” solicită într-o scrisoare deschisă Academiei Române să-i ofere istoricului Dumitru Covalciuc  titlul de membru de onoare postmortem. Membrii acestei societăți constată că „fagul din Codrii Cosminului s-a frânt, dar nu s-a îndoit” – notează BucPress.

Agenția BucPress publică în continuare această scrisoare deschisă:

„Frați români,

Pe 23 decembrie, în pragul centenarului Marii Uniri, a trecut în lumea celor drepți Dumitru Covalciuc, Președintele Societății Culturale „Arboroasa”, un român drept, mândru și frumos, o enciclopedie vie a românimii rămase dincolo de sârma lui Stalin.

Întreaga sa viață, Dumitru Covalciuc a pus-o în slujba științei istoriei, pentru apărarea limbii române și pentru afirmarea identității neamului românesc autohton în teritoriul vechii Moldove, călcat multe decenii de cizma sovietică și mai apoi asuprit de naționalismul din zilele noastre.

Domnul Covalciuc s-a născut cetățean al U.R.S.S. și a devenit fără voia sa cetățean ucrainean, dar el s-a născut etnic român, pe pământul românesc al strămoșilor săi, în satul Oprișeni, la poalele Codrilor Cosminului. Și-a iubit tare mult neamul românesc și a luptat pentru drepturile sale. Binecuvântat de Dumnezeu cu o colosală ținere de minte, Dumitru Covalciuc cunoștea, ca nimeni altul, toate satele Bucovinei și toate familiile importante ale Moldovei, pe oasele cărora neamul românesc a rezistat sub austrieci, sub sovietici și sub stăpânirea de azi, care urmărește să șteargă limba română din locurile ei de baștină.

La stăruințele lui Dumitru Covalciuc, a fost așezat, la Oprișeni, un bust al lui Ștefan cel Mare, creația marelui sculptor român, dus prea curând dintre noi, Dumitru Gorșcovschi, care mai înainte dăruise Cernăuțiului cea mai frumoasă statuie a lui Mihai Eminescu din câte s-au făcut.

Ultima dorință a domnului Dumitru Covalciuc, pe care a exprimat-o în public chiar de

Ziua Limbii Române, pe 3 septembrie 2017, în Cernăuți, a fost ca la Alba Iulia, în vederea sărbătorii unui veac de la Marea Unire a românilor, să fie amplasat un bust al lui Iancu Flondor și să fie recunoscut astfel rolul fundamental al acestuia în Unirea Bucovinei cu Țara, alături de bustul lui Ion Nistor, care este deja acolo. Patria sa istorică, România, este datoare să îndeplinească această ultimă dorință a domnului Covalciuc!

Dumitru Covalciuc a fost un curajos luptător pentru nația română, cel mai bun istoric din

Bucovina zilelor noastre și a dat un exemplu personal pe care trebuie să îl urmeze orice tânăr român. Dumnealui a rostit curajos istoria adevărată a înaintașilor noștri, întotdeauna, cu orice risc.

Cerem Academiei Române să îi acorde fără întârziere calitatea de membru, recunoscând astfel personalitatea și munca domnului Dumitru Covalciuc, ce a riscat libertatea sa și a sacrificat sănătatea sa în slujba și în apărarea poporului român.

Prea devreme ne-a părăsit dragul nostru compatriot, suflet sincer și nevinovat, cel mai harnic mărturisitor al patimilor românilor autohtoni, striviți de istoria năvălitoare, care le-a adus atâtea groaznice necazuri.

Dumnezeu să-l ierte și să-l primească la dreapta sa pe dragul nostru Dumitru Covalciuc!

În fața amintirii tale, cu adâncă tristețe astăzi ne înclinăm,

Societatea ARBOROASA”

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1749


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți