Opinie
13 februarie 2020

Tăvălugul ucrainizării peste școlile din comuna Herța

Tăvălugul ucrainizării peste școlile din comuna Herța
13 februarie 2020

Tăvălugul ucrainizării peste școlile din comuna Herța

Mai multe școli din comuna Herța vor fi ucrainizate peste noapte în urma unei inițiative a primăriei și conducerii școlii cu predare în limba ucraineană de a crea o unitate de învățământ de reper (centrală), care să subordoneze școlile din jur cu predare în limba română, notează Agenția BucPress.

Așadar, o școală cu predare în limba ucraineană va avea ca filiale sau edificii suplimentare școlile cu predare în limba română. În acest mod, școlile tradiționale românești își vor pierde statutul, fiind părți componente ale unei instituții unde nici măcar limba română ca disciplină de învățământ nu se predă.

Potrivit surselor BucPress, la 13 februarie a.c. a avut loc ședința consiliului local Herța pentru a vota alipirea școlii românești din Movila la școala ucraineană din Herța. Decizia nu a fost luată în urma opunerii a 3 consilieri. În cel mai scurt timp (potrivit informațiilor în data de 14 februarie) va avea loc o altă ședință pentru a obține rezultatul dorit – comasarea școlilor, apoi, potrivit planului, la această școală vor fi alipite alte instituții de învățământ. Acest lucru se face cu mâna consilierilor locali manipulați sau / și șantajați.  

De facto, școlile românești prin alipirea la școala ucraineană își vor pierde statutul, însemnând ucrainizarea faptică a acestora. Potrivit unor profesori, contactați de Agenția BucPress, intenția primăriei Herța, condusă de Vasile Scripcaru, este de a obține câteva milioane de grivne de la Guvernul Ucrainei, care vor fi direcționate în renovări și construcții. Aceste sume bănești vor fi obținute de primăriile și școlile care vor participa benevol la acest proiect.

De menționat că noua comună Herța include orașul Herța, satele Molnița, Movila, Satul Mare și Lunca. Procesul lansat de primărie ar putea însemna înglobarea tuturor școlilor în structura ucraineană de învățământ și transformarea Liceului „Gheorghe Asachi” din Herța într-o clădire administrativă a școlii ucrainene.

Asupra părinților se fac presiuni, fiind lansate zvonuri cum că fără comasarea amintită, școala din Movila va fi închisă, iar cea ucraineană din Herța va fi subfinanțată, fiind „îngrădit dreptul la studii în limba de stat în Herța”, potrivit primului adjunct al guvernatorului regiunii Cernăuți Irina Isopenko. Aceste zvonuri au ca scop să tulbure apele, să semene haos, astfel încât ședința din 14 februarie a consiliului local Herța (care va avea loc – în mod surprinzător – în sala sportivă a școlii ucrainene!) să fie una „rezultativă”.

Sperăm că în cadrul ședințelor din viitor ale consiliului local cei „30 de arginți” nu vor fi acceptați, iar primăria comunei Herța se va trezi „din somnul cel de moarte”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 4474


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți