Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
12 iulie 2021

Timp de 10 ani Budapesta a investit în Transcarpatia 115 milioane de euro, Kievul solicită transparență

Timp de 10 ani Budapesta a investit în Transcarpatia 115 milioane de euro, Kievul solicită transparență
12 iulie 2021

Timp de 10 ani Budapesta a investit în Transcarpatia 115 milioane de euro, Kievul solicită transparență

Ucraina nu se opune implementării de către Ungaria a programelor de sprijinire a minorității naționale maghaire din Transcarpatia, dar  cere  respectarea legislației în vigoare și transparență deplină în ceea ce privește originea fondurilor de subvenționare, procedurile de primire și utilizare a acestora.

Acest lucru a fost declarat într-un comentariu pentru  agenția  Ukrinform de către ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Vasyl Bodnar.

El a menționat că Ucraina are stabilit  un sistem de interacțiune cu partenerii de peste hotare   pentru a primi asistență pentru dezvoltare și asistență tehnică, iar partea ucraineană nu este împotriva asistenței lor, inclusiv pentru  minoritățile  naționale care locuiesc în Ucraina.

În același timp, diplomatul a menționat că o astfel de asistență ar trebui acordată pe baza legislației actuale, convenită cu partea ucraineană, iar procedura de transfer a acesteia ar trebui să fie transparentă pentru autoritățile ucrainene.

„În ceea ce privește asistența pentru unguri  această problemă nu este nouă - a fost pe agendă de mult timp. Anul trecut, la o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, am convenit cu partea maghiară și am înregistrat-o în protocol,  partenerii ne vor furniza informații complete despre toate programele și proiectele pe care le implementează în Ucraina. Am primit câteva informații, dar sunt incomplete”, a spus oficialul.

El a adăugat că partea ucraineană a definit criterii clare pentru furnizarea de informații cu privire la fondurile subvenționate, astfel încât „totul să fie transparent și nimeni să nu pună la îndoială legalitatea procedurilor pentru obținerea și originea  acestora”.

Potrivit ministrului adjunct, nu avem probleme speciale cu transparența ajutorului acordat minorităților naționale de  alte țări, deoarece acestea informează în mare parte partea ucraineană despre furnizarea lui fie prin corespondență diplomatică, fie direct către autorități.

"Desigur, există unele nuanțe, dar acestea nu sunt la fel de răspândite ca în partea maghiară, care consideră că este datoria sa de a ajuta minoritatea maghiară din Ucraina, dar nu consideră întotdeauna necesar să fie adus la cunoștință și părții ucrainene. În prezent, noi avem impresia  că poziția Ungariei se schimbă – vedem  o creștere a deschiderii. Dar este prea devreme să vorbim despre transparență deplină. Acest lucru ridică întrebări, inclusiv din partea agențiilor de aplicare a legii și a serviciilor speciale cu privire la activitățile unor fonduri, utilizarea de bani, legalitatea transferului lor peste graniță", a spus el.

Întrebat dacă partea ucraineană înregistrează creșterea influenței maghiare în Transcarpatia, Bodnar a spus că este o „problemă complexă”.

"Cu toate acestea, Ucraina trebuie să ia toate măsurile pentru a se asigura, că  posibila  influență nu devine un element de amenințare la adresa securității naționale - utilizate de Ungaria sau de un alt stat de pe teritoriul nostru fără știrea noastră. Este un fel de protecție împotriva posibilelor amenințări. Sunt, dar este necesar să-i acordăm atenție și, de fiecare dată, având un anumit caz, să lucrăm cu acesta, cu avertizare. Dar subliniez, că nu este vorba despre restricționarea sau crearea de obstacole în calea dezvoltării minorităților naționale. Dimpotrivă, ar trebui să fie introdus în cadrul legal și să construiască punți de prietenie pe baza unor astfel de programe și să nu găsească motive pentru certuri", a spus vice-ministrul.

În cele din urmă, Bodnar a menționat că Ucraina își reformatează în prezent politica privind minoritățile naționale.

În acest context, el a informat că este în curs de elaborare proiectul de lege privind minoritățile naționale, care prevede un mecanism separat pentru finanțarea nevoilor acestora din bugetele de stat și locale.

Este identificată o instituție care se preocupă de interacțiunea statului cu minoritățile naționale - Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Religii, se dezvoltă proiecte de asistență pentru regiuni individuale, cum ar fi Strategia Carpaților etc. În plus, proiectul Marea Construcție  ar trebui să promoveze construirea anumitor facilități de infrastructură socială, inclusiv pentru minoritățile naționale

El a prezis că după adoptarea legii relevante, va fi dezvoltat un program-țintă separat de stat pentru a sprijini comunitățile naționale.

"Mi se pare că va fi un răspuns eficient la amenințările care decurg din utilizarea abuzivă a fondurilor străine pentru minoritățile naționale", a spus vice-ministrul.

Jurnaliștii de la programul de investigație „Scheme” au constatat că, în perioada 2011-2020, Transcarpatia a primit de la guvernul maghiar aproape 36 de miliarde de forinți - mai mult de 3 miliarde de grivne sau 115 milioane de euro.

Se remarcă faptul că subvențiile pentru Transcarpatia au venit din fondul guvernamental al lui  Betlen  Gabor, al cărui scop oficial - „promovarea obiectivelor  legate de strategia politică națională a guvernului maghiar”.

Conform anchetei jurnalistice, subvențiile au fost distribuite în direcții diferite și au venit atât la persoane anumite, cât și la organizații. Astfel, în 10 ani, parohiile transcarpatice au primit aproape 22 de milioane de euro din acest fond.

De asemenea, guvernul maghiar remunerează asistenții  sociali, inclusiv profesorii, medicii și bibliotecari  care vorbesc limba maghiară.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 491


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți