Opinie
16 iunie 2020

Traian Băsescu: „Uitați-vă la hartă, constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO!”

Traian Băsescu: „Uitați-vă la hartă, constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO!”
16 iunie 2020

Traian Băsescu: „Uitați-vă la hartă, constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO!”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, crede că o parte din militarii americani pe care Washingtonul urmează să-i retragă din Germania vor fi aduși în România, dar atrage atenția că aceștia „nu vin la cerere, vin unde stabilește Pentagonul că e o urgență”. Pe de altă parte, Traian Băsescu respinge categoric ideea că prin această retragere se slăbește structura NATO, dar admite că președintele Donald Trump are dreptate să fie supărat pe Germania.

Miza relocării soldaților americani se vede la o simplă analizare a hărții, spune Traian Băsescu. „Constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO și UE. Și-a făcut meandrele în Ucraina, ține Transnistria sub control, a ocupat Osetia și Abhazia din Georgia, estul Ucrainei este în război, ținut în tensiune, cu riscul ca oricând Ucraina să fie reinvadată, deci pasul următor nu mai poate fi făcut din cauza frontierei NATO. Garantează cineva că nu va face acest pas prin țările baltice? Măcar așa, ca o amenințare?” - se întreabă retoric fostul președinte.

România s-a consolidat foarte bine pe flancul estic, este o țară care are pușcași marini la Kogălniceanu, care are două baze militare aeriene - la Turda și Kogălniceanu - în care aviația NATO este prezentă, are sistemul de rachete de la Deveselu, au început să-i sosească rachetele Patriot. România devine extrem de consistentă pe flancul estic. În plus, România este bine cotată, pentru că este una dintre puținele țări care oricât de grea a fost criza, a menținut 2 la sută din PIB pentru apărare. Asta înseamnă că se bucură și de credibilitate, a subliniat fostul șef al statului într-o intervenție la Digi24.

În acest context, „sigur că rușilor nu le convine Strategia de Apărare Națională a României și atunci încearcă să o diminueze, iar ambasadorul (Valeri) Kuzmin este un propagandist de cea mai înaltă clasă, care să răspândească ziceri de-astea care să umilească”, a comentat Traian Băsescu cel mai recent scandal dintre București și Moscova.

Despre ideea că militarii americani pe care SUA îi retrage din Germania ar trebui să fie aduși în România fostul președinte spune că „bine ar fi să stăm modești și decenți. Militarii americani nu vin la cerere, vin unde stabilește Pentagonul că e o urgență, acolo se vor amplasa” fie că este vorba de România, Polonia sau țările baltice.

Totuși, fostul șef al statului, crede că parte din acești militari vor fi dislocați și în România, dar zona foarte sensibilă rămâne cea a balticilor și a Poloniei.

Traian Băsescu respinge categoric ideea că prin această retragere a americanilor din Germania se slăbește structura NATO. Importantă nu este prepoziționarea soldaților, ci a echipamentelor militare. Pe soldați îi aduci cu avioanele în șase ore, problema este dacă au și mașinile de luptă acolo unde îi trimiți. Or, pe flancul estic, SUA au prepoziționat cantități consistente de echipament militar care își așteaptă operatorii, a arătat Traian Băsescu, potrivit Digi.

Repoziționarea materialului militar NATO și-n mod deosebit american mai aproape de flancul estic este de natură să consolideze NATO, nu să slăbească Alianța, susține fostul șef al statului.  Germania este mai aproape de Marea Nordului și de Atlantic decât de flancul estic - de aceea și înțelege uneori mult prea puțin poziția esticilor, a explicat Traian Băsescu.

Europarlamentarul admite că, pe de altă parte, este vorba și de o răcire a relațiilor Washingtonului cu Germania, dar spune că aceasta nu influențează NATO.

El a dezvăluit că are „adevărate războaie” cu anti-NATO-iștii din Comisia de politică externă a Parlamentului European ori de câte ori vine vorba de politica de securitate a UE.

„Sunt niște aventurieri care ar vrea să aibă ei trupe la dispoziție să le trimită prin fostele colonii. Or, nu ăsta este scopul și obiectivul statelor din Est”, a punctat Traian Băsescu. „Statele din Est vor un NATO puternic și nu un NATO diminuat care să-și asume rezolvarea problemelor prin Africa! Nu acolo este pericolul pentru securitatea noastră. Noi promovăm ideea unui NATO bun partener cu UE”, a spus europarlamentarul.

Pe bună dreptate, Trump s-a supărat pe Germania, care contribuie cu 1,31 la sută din PIB la finanțarea armatei sale, în timp ce SUA stau cu 34.000 de militari gata de luptă să apere Germania! „Păi, nu merge! Și atunci, pe bună dreptate, Trump spune - deși încă nu face, atenție, nu discutăm despre un lucru oficial decis - de ce să stau la tine când România, așa cum e ea mică, e loială NATO și pune 2 la sută la apărare, Polonia la fel, micuții baltici la fel. De ce-ar sta cu trupele pe teritoriul Germaniei?!” - a explicat fostul președinte pentru Digi24.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Foto: Guliver/GettyImages

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 907


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți