Opinie
Redactor: Marin Gherman
10 aprilie 2020

Ucraina: 2203 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. 3 regiuni vestice îi solicită Președintelui să înăsprească măsurile

Ucraina: 2203 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. 3 regiuni vestice îi solicită Președintelui să înăsprească măsurile
10 aprilie 2020

Ucraina: 2203 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. 3 regiuni vestice îi solicită Președintelui să înăsprească măsurile

Răspândirea coronavirusului în Ucraina este în creștere. La 10 aprilie conducătorii a trei regiuni ucrainene afectate de epidemie, și anume Lvov, Ternopol și Ivano-Frankovsk, la consfătuirea guvernatorilor cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au solicitat înăsprirea măsurilor, fiind vorba de restricții radicale de circulație pentru cetățeni după orele 22.

Dacă anterior reprezentanții Ministerului Sănătății au exprimat speranța că Ucraina nu se va ciocni cu ceea ce specialiștii numesc „momentul de vârf al pandemiei de coronavirus”, în caz că vor fi respectate cu strictețe condițiile carantinei, apoi la etapa actuală se prognozează că „apogeul” epidemiei în Ucraina va fi totuși la 14-15 aprilie curent.

2203 de persoane infectate și 69 de decese

Adjunctul Ministrului Sănătății, care este medicul sanitar-șef al Ucrainei, Viktor Leașko, a declarat că Guvernul nu planifică să renunțe la strategia sa de luptă cu infecția COVID-19 și să slăbească măsurile de carantină. Potrivit lui, Ministerul depune eforturi maxime în acest sens, dar este necesar ca și cetățenii să respecte cu mare strictețe regimul de carantină și să stea acasă. Or, conform Ministerul Ocrotirii Sănătății, la data de 10 aprilie, în Ucraina au fost confirmate peste 2 mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, a informat la briefing-ul de vineri, medicul-sanitar șef al Ucrainei, Viktor Leașko:

„În ultimele 24 de ore, în Ucraina au fost confirmate prin metoda testării PLR 311 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 13 copii. În total, până la data de 10 aprilie 2020, pe teritoriul Ucrainei au fost înregistrate 2203 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirusul chinez de tip nou, dintre care 145 de copii, au decedat 69 de persoane și s-au vindecat 61 de cetățeni ucraineni. Pe parcursul zilei trecute, în laborator au fost efectuate 868 probe și peste 2 mii de teste PLR, 75 de persoane au fost internate. În prezent ,în secțiile boli infecțioase ale spitalelor din Ucraina se află 923 de persoane cu acest diagnostic, 5 cetățeni fiind în stare critică. Din numărul total de aparate pentru ventilația pulmonară artificială de care dispunem, în prezent sunt folosite  aproape 3 la sută, restul se află în rezervă. Zilnic desfășurăm așa-numita modelare matematică a evoluării situației pe teritoriul Ucrainei și am constatat că autoizolarea și respectarea distanței de către cetățeni, într-adevăr, dau rezultate reale. Dacă vom respecta condițiile carantinei, cred că vom putea evita scenariile triste cu care s-au confruntat alte țări”, a conchis medicul sanitar-șef al Ucrainei, Viktor Leașko, citat de Radio Ucraina Internațional.

Carantină în perioada Sărbătorilor Pascale

Între timp, Oficiul prezidențial examinează posibilitatea slăbirii temporare a măsurilor de carantină pe perioada Sărbătorilor Pascale. După cum a specificat secretarul Consiliului Coordonator pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în Ucraina, Kyrylo Tymoșenko, în interviul pentru „Ukrainska Pravda”, acum Președintele Zelenski poartă consultări cu reprezentanții Bisericilor din Ucraina în privința formatului Prăznuirii Învierii Domnului. De modul în care se vor comporta ucrainenii în următoarele 2 săptămâni, mă refer la evitarea aglomerațiilor și respectarea restricțiilor, depinde dacă vor fi sau nu slăbite măsurile de carantină de sărbători și după data de 24 aprilie, a conchis Kyrylo Tymoșenko, șef-adjunct al Oficiului prezidențial.

La rândul său, conducătorul ad-interim al Centrului Sănătății Publice, epidemiologul Igor Kuzin a opinat că de statistica îmbolnăvirilor și deceselor din cauza coronavirusului chinez depinde dacă va fi prelungită carantina după data de 24 aprilie. Potrivit lui, situația este monitorizată zilnic și în caz că numărul contaminărilor cu COVID-19 în regiunile ucrainene va spori rapid, regimul de carantină va fi prelungit sistematic cu 2 săptămâni, atâta timp cât aceasta va fi necesar și posibil. Conducătorul interimar al Centrului Sănătății Publice, epidemiologul Igor Kuzin a mai comunicat că până în prezent în Ucraina au fost testate în laborator peste 20 de mii de probe biologice COVID-19, informează Radio Ucraina Internațional.

150 milioane euro de la UE pentru lupta cu răspândirea infecției COVID-19

În viitorul apropiat, Ucraina va primi de la Uniunea Europeană 190 milioane euro pentru lupta cu răspândirea infecției COVID-19, în cadrul programului „Parteneriatul Estic”. Potrivit jurnaliștilor TSN, acestea nu sunt mijloace noi, ci bani repartizați din alte proiecte internaționale. Ajutorul acordat de UE va fi folosit pentru achiziționarea utilajului medical, susținerea categoriilor vulnerabile ale populației, garantarea de credite pentru business-ul mic, învățământul online și lupta cu știrile false. În total, partea comunitară va acorda partenerilor săi circa 15 miliarde euro, o mare parte din mijloace fiind destinată țărilor din Africa. Astfel, Uniunea Europeană intenționează să depună eforturi maxime pentru ca în viitor virusul să nu se întoarcă și comunitatea mondială să nu se mai confrunte cu pandemii de asemenea proporții. Amintim că dorința majorității ucrainenilor de a adera la Uniunea Europeană rămâne constantă, notează Agenția UNIAN.

COVID-19 afectează sistemul ucrainean al educației

Introducerea carantinei a influențat esențial sistemul învățământului ucrainean și a amânat termenele tradiționale de efectuare a lucrărilor de control și a testării independente a cunoștințelor, iar atestarea pentru elevii claselor a 4-a și a 9-a a fost anulată, menționează Radio Cernăuți.

În ultima perioadă de timp tot mai des este pusă în discuție posibilitatea ca elevii să-și continue studiile în luna iunie, iar anul de învățământ să se încheie pe data de 1 iulie curent. Ministrul interimar al Educației din Ucraina, Liubomira Mandzii, în cadrul unui interviu acordat portalului „Ukrainska Pravda” a menționat că în perioada următoare după anularea carantinei este important ca profesorii și învățătorii să reușească să evalueze materialul însușit de elevi, pentru a planifica viitoarele activități. Ministrul a adăugat că deși elevii aplică sistemul de învățare la distanță, este totuși necesar mai mult timp pentru a identifica dacă toți elevii au reușit să însușească temele respective. Această perioadă de evaluare va fi stabilită de profesori și de conducerea școlilor din Ucraina, a mai adăugat Ministrul interimar al Educației, Liubomira Mandzii, citată de Radio Ucraina Internațional.

Carolina JITARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 861


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți