Opinie
Redactor: Marin Gherman
21 aprilie 2020

Ucraina: Un an de președinție Zelenski

Ucraina: Un an de președinție Zelenski
21 aprilie 2020

Ucraina: Un an de președinție Zelenski

La 21 aprilie se împlinește un an de la victoria lui Volodymyr Zelenski la alegerile prezidențiale din Ucraina. Experții ucraineni au analizat activitatea lui Volodimir Zelenski în decursul primului an de mandat în postul de Președinte al Ucrainei. O sinteză a acestei analize ne prezintă jurnalistul Vasile Carlașciuc de la redacția română a postului de Radio Ucraina Internațional, citat de Agenția BucPress.

Ce a reușit să întreprindă Volodimir Zelenski în privința rezolvării conflictului din Donbas? Fără doar și poate, o victorie a Președintelui Ucrainei este faptul că el a reușit să întoarcă din prizonierat o parte dintre cetățenii ucraineni, ținuți în detenție în Rusia și pe teritoriul temporar ocupat, inclusiv pe Oleg Sențov, Oleksandr Kolcenko și alții, care s-au aflat după gratii mai mulți ani. Însă schimbul de prizonieri a trezit în societate emoții contradictorii, pentru că partea ucraineană i-a  dat inamicului pe cetățenii săi, foști ostași ai unității „Berkut”, care au tras în participanții la acțiunile de protest de pe Maidan, precum și pe martorul catastrofei aeronavei MH 17, Volodimir Țebah. Pe aceste persoane statul ucrainean trebuia să le judece, iar în Rusia ei au fost eliberați.

Președintele a promis că va fi construit podul în localitatea Stanița Luganska, necesar pentru trecerea oamenilor peste linia de demarcare. Promisiunea a fost îndeplinită. De asemenea, au fost create punctele de trecere în Crimeea – „Ciongar” și „Kolonceak”. Acesta este un plus. În sfârșit, Rada Supremă a adoptat legea, potrivit căreia voluntarilor ucraineni li s-a acordat statutul de participanți la acțiunile militare. Este, de asemenea, o realizare. Și, deocamdată, atât.

Volodimir Zelenski a încercat să reia procesul de negocieri în formatul Normandia și să fie încetat focul și retrase trupele în Donbas. Însă aceasta în realitate n-a dus la nici o schimbare. Războiul continuă, iar Rusia nu cedează deloc.

Problematică este și recuperarea Crimeii. Deocamdată nu a fost dat publicității un plan clar de tragere la răspundere a Federației Ruse. În schimb, chemările unor deputați din fracțiunea „Slujitorul Poporului” de a fi reluată alimentarea cu apă a peninsulei ocupate a trezit o mare rezonanță în societatea ucraineană.

Un plus poate fi adoptarea noului Cod Electoral și reîntoarcerea responsabilitatea pentru îmbogățirea nelegitimă, anulată pe timpul președinției lui Petro Poroșenko. În sfârșit a fost anulată imunitatea deputaților poporului, iar însuși Volodymyr Zelenski a inițiat adoptarea legii privind destituirea Președintelui.

A fost introdusă responsabilitatea pentru votarea în locul altuia și pentru absența deputatului la ședințele Parlamentului. În decursul a 20 de ani puterea promitea anularea imunității de deputat, iar procedura de destituire a Președintelui nedescrisă a fost ca o bombă cu acțiune lentă pentru cele două Maidane din țară. Și cu toate că adoptarea acestor legi nu s-a răsfrânt asupra bunăstării cetățenilor, poporul le-a apreciat pozitiv.

Președintele Zelenski s-a ținut de cuvânt și, într-adevăr, a adus în politică persoane novice. „Între acestea sunt și personaje problematice, doar procesul de înnoire a decurs foarte repede. Rada Supremă a fost reînnoită în proporție de circa 80 la sută, este cea mai tânără din întreaga istorie a parlamentarismului. A fost înnoit și întinerit Guvernul. Se comit greșeli din cauza lipsei de experiență. Însă venirea noilor persoane a dorit însăși societatea”, consideră politologul Volodimir Fesenko. Ce-i drept, acest factor poate în curând să-și piardă însemnătatea. Partidul „Slujitorul Poporului” deja a declarat că la alegerile locale nu se vor conduce după principiul „sută la sută persoane noi”.

Anume pentru politica de cadre Volodimir Zelenski este cel mai mult criticat. Nu puține din personajele noi s-au dovedit a fi absolut necompetente, iar unele s-au lăsat implicate în corupție, remarcă politologul Igor Reiterovici. Însă Zelenski a demonstrat iscusința de a schimba foarte repede Guvernul, ceea ce nu le-a reușit predecesorilor săi, se arată a fi încrezut politologul Oleg Saakean.

Ar fi naiv să credem că Volodymyr Zelenski va reuși să dezrădăcineze definitiv corupția din Ucraina. Destul de repede vom auzi despre noile scandaluri privind corupția. „Însă nu a fost nici un scandal de rezonanță, în care figurant să fie Președintele. Este fratele lui Ermak, dar nu Zelenski. Pe timpul lui Poroșenko erau cu totul alte proporții”, observă politologul Valentin Gladkih. Igor Reiterovici, de asemenea, a menționat că Volodimir Zelenski răspunde pentru cuvintele sale. El încearcă să lupte cu corupția.

În domeniul economiei, pozitiv este faptul aplicării treptate a pieții funciare. Însă Președintele nu a reușit să stabilească un dialog cu toate părțile interesate. Neîndeplinirea bugetului, a blocului social-economic al lui au demonstrat că „epoca sărăciei” încă nu s-a terminat. În condițiile carantinei și crizei economice mondiale pe Volodimir Zelenski îl așteaptă încă mari încercări. Însă cetățenii apreciază pozitiv acțiunile Președintelui, care foarte repede a aplicat regimul strict de carantină pentru a evita nivelul catastrofal de infectare cu COVID-19. „După cum arată rezultatele ultimelor sondaje, oamenii sunt mulțumiți de acțiunile puterii. În comparație cu Federația Rusă, acțiunile de carantină au fost juste”, a relevat politologul Taras Zagorodnii.

Oleg Saakean a subliniat că Președintele încă nu s-a încumetat să reîncarce în complex și total sistemul. Posibil ca Zelenski să fi mers la un compromis cu oligarhii și elitele politice existente. În afară de aceasta, nimeni nu s-a legat de elita judecătorilor și procurorilor, a sesizat politologul. 

În linii generale, politologii consideră că Zelenski a îndeplinit unele promisiuni ale sale și tinde s-o facă și în continuare. Ultimele sondaje de opinii atestă că Zelenski se bucură de o susținere destul de mare din partea electoratului. Oleg Saakean explică aceasta prin faptul că oamenii nu văd deocamdată o altă alternativă și nu sunt gata să acorde creditul serios al încrederii altei persoane.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 897


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți