Opinie
09 septembrie 2020

Ucraina vrea un nou consulat la Sighet! De ce nu vrea și România unul la Ismail?

Ucraina vrea un nou consulat la Sighet! De ce nu vrea și România unul la Ismail?
09 septembrie 2020

Ucraina vrea un nou consulat la Sighet! De ce nu vrea și România unul la Ismail?

În timpul vizitei sale de lucru în România, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu reprezentanții comunității ucrainene și a anunțat despre decizia de a deschide un consulat la Sighetu Marmației.

Ministrul de Externe al Ucrainei a mulțumit ucrainenilor din România pentru păstrarea identității, culturii și tradițiilor naționale ucrainene și a remarcat asistența lor neprețuită în promovarea și protejarea intereselor Ucrainei în străinătate.

Dmytro Kuleba a informat ucrainenii din România cu privire la decizia de a deschide un nou consulat al Ucrainei, având în vedere importanța relațiilor ucrainene-române și necesitatea de a sprijini comunitatea ucraineană din România.

Potrivit Romanian Global News, în repetate rânduri organizațiile românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, și-au exprimat dorința deschiderii de către România a unui consulat la Ismail, cel de la Odesa fiind foarte departe de localitățile celor 124.000 de români din zonă. Dorința Kievului de a deschide consulat la Sighet este un bun prilej pentru România de a cere deschiderea unui consulat la Ismail, venind astfel în întâmpinarea cererilor românilor din zonă.

Potrivit președintelui-fondator al Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, unul dintre argumentele principale pentru deschiderea Consulatului României de la Slatina, din regiunea Transcarpatică a fost distanța de aproximativ 247 km dintre centrul comunității românești din Maramureșul Istoric (din dreapta Tisei) și Cernăuți, oraș în care există un Consulat General al României.

Anatol Popescu scrie pe pagina sa de Facebook că rare au fost ocaziile, în care reprezentanții românilor din Sudul Basarabiei să nu fi solicitat Bucureștiului să deschidă un consulat al României la Ismail - capitala de facto a Sudului Basarabiei, din aceleași considerente - distanța de 257 km până la centrul regional Odesa, unde funcționează un Consulat General al României din anul 1995, prin Cetatea Albă. Tranzitând Republica Moldova pe la Palanca sunt doar 238 km.

Distanța de la cea mai îndepărtată localitate cu populație majoritară românească - satul Frecăței/Lymanske din raionul Reni, până la centrul regional Odesa, este de tocmai 317 km (în versiunea cea mai scurtă, pe la Palanca, RM.).

Având în vedere, că peste 2/3 din populația românofonă din Sudul Basarabiei locuiește în cele 3 raioane actuale limitrofe județului Tulcea din România - Reni, Ismail și Chilia, necesitatea deschiderii unui consulat al României la Ismail este tot mai evidentă. La toate argumentele menționate mai sus putem adăuga și deschiderea recentă, la doar 45 km distanță de Ismail, a trecerii cu bacul/feribotul la Cartal (Orlivka) - Isaccea, care va intensifica circulația transfrontalieră a persoanelor și mărfurilor din această zonă în anii următori, precizează Anatol Popescu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1320


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți