Opinie
30 aprilie 2019

Ultima pacoste a preşedintelui ucrainean încă în funcţiune, Petro Poroşenko, pe care alegerile nu l-au învăţat minte (opinie)

Ultima pacoste a preşedintelui ucrainean încă în funcţiune, Petro Poroşenko, pe care alegerile nu l-au învăţat minte (opinie)

Domnul Petro Poroşenko se grăbeşte. E de râs sau de plâns? E trist! Au rămas zile numărate până la inaugurarea noului preşedinte Volodimir Zelenski, deci mai are timp să-i pună beţe-n roate. Ultimul gest al preşedintelui (încă în funcţiune la această dată), este ca prin ajutorul slugoiului ultranaţionaliştilor ucraineni, Andriy Parubiy, să creeze înainte de plecare încă o criză, cu care să se confrunte toată societatea ucraineană, în primul rând tineretul care l-a preferat pe Volodimir Zelenski, adică acei care îşi doresc o schimbare spre bine, spre progresul societăţii ucrainene în spiritul vremii.

Două sunt pacostele gândite de cei doi – să-i reducă actualului preşedinte, ales de majoritate, prerogativele în principalele direcţii de activitate, vitale pentru Ucraina şi, pesemne „fiind îngrijorat” de soarta limbii ucrainene, să voteze Legea pentru funcţionarea limbii ucrainene care va genera noi conflicte şi dezbinarea poporului ucrainean, va crea probleme imprevizibile pentru preşedintele nou ales, Volodimir Zelenski. În acest sens este greu să mă abţin de la nişte exprimări emotive de tipul – vai de ţara care trebuie să-şi apere limba, adică identitatea etnică, care are nişte „conducători” de ţară ce nu-şi cunosc poporul! Vreau să le amintesc, vorba lui Caragiale, onorabililor „şefi de ţară”, că limba ucraineană a dăinuit şi va dăinui datorită poporului, cel care a creat-o, a cântat-o în cântecele şi baladele sale, au transmis-o copiilor şi nepoţilor timp de mai multe secole. Mai bine s-ar gândi la editarea de cărţi şi reviste pentru copii (de ce nu, şi pentru copiii minorităţilor), şi nu de a cheltui bugetul ţării pentru deplasările europeano-americane ale doamnei Grinevici!

Nu au trecut nici trei zile după alegerile preşedinţiale din 21 aprilie 2019, că Rada Supremă s-a şi pus pe treabă, desigur că la îndemnul şi susţinerea D-lui Petro Poroşenko, care nu a tras nici o învăţătură din înfrângerea sa şi nu a înţeles că principalele motive ale eşecului său au fost politica lingvistică vizavi de minorităţi, intervenţia în problemele religiei, nerezolvarea stării de război din estul ţării, care a dovedit cu prisosinţă că nu mai este dorit de popor în funcţia de preşedinte, că a făcut multe gafe inadmisibile ce au aruncat ţara înapoi, că nu cunoaşte istoria, dar nici componenţa etnică a unei ţări în care 30% din populaţie este compusă din aşa numitele minorităţi naţionale, adică, mai corect, popoare băştinaşe, ce-şi au rădăcini adânci pe pământurile care astăzi aparţin Ucrainei – ruşi, români, maghiari, poloni etc. şi care locuiesc chiar la graniţele cu patriile lor istorice. Acum, în secolul XXI, nu mai este acceptabilă „politica de struţ”, nu-ţi mai poţi îngropa capul în nisip şi aştepta până trece furtuna. Pentru că pentru Petro Poroşenko furtuna a început deja din momentul iscălirii Legii pentru învăţământ care afectează negativ nu numai minoritățile, cărora li se fură limba, dar şi copiii ucrainenilor, prin acceptarea unor metodologii pedagogice incompetente. Istoria a dovedit de mult că limba este factorul decisiv în convieţuirea paşnică cu minorităţile. Parcă declarase Domnia sa că i-a auzit pe alegători şi-şi va corecta greşelile. A declarat însă, chiar a doua zi după alegeri că va lupta pentru a se întoarce la preşedinţie chiar peste un an.

Cu cine a început lupta stimatul domn, susţinut de Blocul P.P. şi spicherul Radei, Andriy Parubiy? Cu minorităţile. Rada Supremă şi-a suflecat mânecile şi s-au apucat de treabă. Ceea ce s-a votat are un termen bine definit: genocid lingvistic şi spiritual. Dacă la Fântâna Albă şi Lunca au fost ucişi fizic românii, dacă au urmat deportările şi foametea, acum a venit rândul limbii. I-am ucis pe români, acum de ce nu le-am ucide limba? De ce nu i-am transforma pe toţi în ucraineni?

Consecinţele deja au apărut.

Budapesta a criticat dur legea adoptată de Parlamentul ucrainean despre limba de stat. Ministrul maghiar a făcut deja o primă declaraţie, prin care a numit legea Cu privire la funcţionarea limbii ucrainene adoptată de Rada Supremă ca fiind una inacceptabilă, că această lege încalcă drepturile comunităţii maghiare din Ucraina şi reînvie spiritul lui Petro Poroşenko, care a promovat o politică antimaghiară. Şi antiromânească, adăugăm noi.

Ministrul maghiar a declarat că își pune toate speranțele în noul președinte al Ucrainei și a menționat că speră că împreună cu Volodimir Zelenski, vor putea găsi soluții care influențează asupra drepturilor legitime ale minorității maghiare.

„Scopul nostru constă în a restabili relațiile prietenoase dintre Ungaria și Ucraina, și rezultatele recentelor alegeri prezidențiale din Ucraina ne dau anumite speranțe pentru acest lucru”, a spus Peter Syyjarto, citat de Agenția BucPress.

A reacţionat, în felul său, şi Vladimir Putin care a declarat că va urma exemplul Ungariei şi va oferi locuitorilor din Dombas şi Lugansk paşapoarte ruseşti.

Poroşenko e surd. A declarat că aşteaptă cu nerăbdare să semneze legea, care este mai întâi de toate o lege antiucraineană. Nebănuite sunt căile Domnului!

Sperăm cu toţii că noul preşedinte ales va sprijini comunităţile etnice şi va adopta noi legi care vor da posibilitate tuturor comunităţilor etnice să-şi păstreze limba, să-şi dezvolte cultura şi să-şi păstreze identitatea. Sperăm ca împreună să găsim noi soluţii pentru a salva situaţia lingvistică creată artificial.

Susţin ideea că actualul Parlament trebuie să fie dizolvat cât mai curând ca să nu mai decreteze şi alte legi periculoase.

pentru Agenția BucPress din Cernăuți

dr. Alexandrina CERNOV,

membru de onoare al Academiei Române 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1154

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți