Opinie
04 mai 2020

Un posibil verdict politic pentru Președintele Zelenski (OPINIE)

Un posibil verdict politic pentru Președintele Zelenski (OPINIE)
04 mai 2020

Un posibil verdict politic pentru Președintele Zelenski (OPINIE)

„Niciodată încă la alegerile prezidențiale poporul nu a acordat un astfel de credit enorm de încredere, precum lui Volodimir Zelenski, dar pentru aceste voturi, dle Președinte, va trebui să răspundeți prin responsabilități sporite față de țară și popor” - politolog ucrainean

Cu prilejul celor 100 de zile de Președinție Ze, analistul de la Kiev, Viktor Andrusiv semnează o Adresare către șeful statului ucrainean, în care reține unele aspecte din anturajul și stilul de conducere a președintelui. ”Acum un an, la dezbaterile electorale de pe stadionul Olimpic din Kiev, ați spus că ”sunteți sentința lui Petro Poroșenko”. Într-adevăr, așa a fost. Și sentința poporului ucrainean a fost la fel de surprinzătoare: majoritatea electoratului s-a pronunțat în favoarea candidaturii dvs., domnule Zelenski. Nu pentru că a-ți fost simpatizat de alegători sau cineva a văzut în persoana dvs. un Charles de Gaulle (fost președinte al Franței) sau un Lee Kuan Yew (fondatorul statului Singapore modern)... În semn de protest, poporul a votat împotriva neonorării promisiunilor de către cel de-al cincilea președinte, scufundat în apele minciunii, iar anturajul lui Poroșenko – în mrejele corupției. Anul președinției Dvs. ne oferă prilejul de a contura, cu probabilitate, și viitoarea sentință pentru Zelenski”, potrivit publicației hvylea.ua, cu referire la directorul Institutului ”Viitorul Ucrainei”, Viktor Andrusiv.

”Vă mai amintiți, când în cadrul primei noastre întâlniri am discutat despre modernizarea țării și transformarea Ucrainei într-un puternic subiect pe arena internațională?.. V-am spus atunci că sunt un participant al Revoluției Demnității și rămân fidel valorilor Maidanului. Mi-ați răspuns că Dvs., de asemenea, împărtășiți valorile revoluției și, pășind pe calea politicii ”ați riscat cu totul ce aveți și singurul motiv pentru implicarea în marea politică a fost dorința de reorganizare a țării prin aplicarea reală a adevăratelor reforme”. Ați mai spus atunci că onestitatea și echitatea sunt niște repere ale activității Dvs. Ulterior, în unele situații, m-am convins în bunele intenții ale noului președinte, dar în cursul anului de președinție, a celor 100 de zile de președinție a dlui Ze, nu am văzut să aplicați în politica ucraineană principiile și valorile declarate.

Dle Președinte, în jurul dvs. a crescut o pădure a minciunii prin care nu poate trece nici o persoană decentă sau profesionistă. Anturajul dvs. este împăienjenit de intrigi, înșelăciuni și escrocherii. Țara a aflat întâmplător despre ședințele comune ale fostului premier (Oleksii Gonciaruk) și fostului șef al Oficiului Președintelui (Andrii Bogdan), unde erau inventate minciuni pentru președintele Ze. În locul profesioniștilor și funcționarilor de stat, dvs. ați numit în funcții prieteni și cunoscuți, și... ceea ce a șocat societatea – persoane din echipa fostului președinte Poroșenko. În loc să-i pedepsiți pe cei, care sunt vinovați de uciderea Sutei Cerești în timpul Revoluției Demnității, avocatul lui Ianukovici este numit în funcție la Biroul de Stat pentru Investigații, iar parlamentarul și activista publică, Tatiana Ciornovil – pusă sub arest la domiciliu.

În loc să facilitați dezvoltarea businessului, ați semnat lege distrugătoare nr.1210, deși programul dvs. include o serie de propuneri menite să stimuleze dezvoltarea economică. Declarațiile dvs. se transformă într-o minciună publică: vorbiți despre un program special de atragere a investițiilor în Ucraina, iar persoane înarmate continue să umilească businessul din țară. Este rușinos să vorbiți despre micșorarea salariilor și fondului de premii ale miniștrilor și directorilor companiilor de stat.., când remunerarea financiară a acestora este în creștere...

Pe parcursul unui an de președinție, niciun funcționar corupt nu a fost pedepsit, precum n-au fost aduși în instanță nici cei din anturajul lui Poroșenko, implicați în scandaluri de corupție. Aș putea continua lista cu nume și eșecuri concrete... Dar nu aceasta este esența adresării mele. Știu că doriți să înțelegeți ceea ce se întâmplă în jurul dvs. și nu găsiți nici o logică: de ce, oare, vă întrebați, la intențiile corecte și oneste, cei din jur se străduiesc să vă mângâie auzul cu minciuni? Răspunsul este simplu: dle. Președinte, nu aveți nici o putere.

Ce atribuții are Președintele Zelenski? Atribuțiile puterii prezidențiale sunt împărțite de cei din anturajul vostru. Or, puterea unui președinte nu este doar o funcție sau un birou separat de lume... O modalitate de a influența asupra proceselor. Spuneți-mi, vă rog, ce influență aveți dvs. asupra situației interne, dacă aveți doar câțiva șefi profesioniști ai administrațiilor regionale de stat... Să-i numeri pe degete!

Ce influență aveți dvs., dacă primarul orașului împreună cu oligarhul local îl poate batjocori și defăima în public pe conducătorul regiunii numit de șeful statului? În realitate, nu șeful regiunii este ținta criticii... Dvs. sunteți ținta criticilor, domnule Președinte! Unde-i influența dvs. atunci când nu este clar pentru nimeni ce se întâmplă în Serviciul de Securitate al Ucrainei? Care este soarta reformei promise despre separarea lui de sectorul economic? Nu aș fi amintit în contextul reformelor nici de Procuratura Generală, imaginea căreia a fost discreditată de istericul Riaboșapka, dar cine își va asuma acum responsabilitatea pentru integrarea acestei structuri într-un organ cu îndeplinirea corectă a atribuțiilor?... Nu aveți nici o influență asupra proceselor interne din țară.

Dle Președinte, principala problemă cu care vă confruntați – lipsa cadrelor profesioniste!!! Sunteți înconjurat de prieteni incompetenți sau de profesioniști neloiali. Una dintre cele mai importante cerințe pentru un lider politic este obținerea informațiilor din diferite surse. Aceste surse de informare trebuie să concureze. Imaginați-vă următoarea situație: Cabinetul de Miniștri vă pune la dispoziție unele informații, dar miniștrii înțeleg că cei de la Biroul Președintelui vă vor oferi altele, iar Serviciul de Securitate are la dispoziție absolut alte informații - înseamnă că cineva dintre ei neapărat vă va induce în eroare.

Niciodată încă poporul nostru nu a acordat președintelui un asemenea credit de încredere... Nimeni în istoria ucraineană contemporană nu a visat la o majoritate parlamentară unită, cu ambiții enorme de a schimba țara. Pentru acest credit enorm acordat de alegători, responsabilitatea președintelui ar trebui să fie sporită. Prin urmare, posibilul verdict în viitor – încă o șansă pierdută pentru țară... Riscați să deveniți cea mai mare șansă pierdută în istoria noastră.

Cum se va încheia mandatul dvs.? Singurul mandat de Președinte al Ucrainei? Totul depinde de dvs., domnule Zelenski. Gândiți-vă!”, concluzionează politologul ucrainean Viktor Andrusiv.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 653


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți