Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
11 aprilie 2019

Ungaria amenință Ucraina cu izolare din cauza „legii care limitează drepturile minorităților”

Ungaria amenință Ucraina cu izolare din cauza „legii care limitează drepturile minorităților”

Președintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe al Ungariei Zsolt Neimet în cadrul unei mese  rotunde  de la Budapesta a spus că „Ucraina ar trebui să suspende dezbaterea cu privire la proiectul său  de lege referitor la politica lingvistică   și să adopte o lege în conformitate cu standardele europene și care nu ar limita  drepturile minorităților naționale”.

Neimet susține, că proiectul de lege, care e  planificat să fie adoptat  în Ucraina, trezește îngrijorare, și că va limita utilizarea limbilor minoritare, chiar și în viața privată. El a menționat că Ungaria este împotriva acestui proiect de lege, care, afirmă el, creează o tensiune suplimentară creată de o altă lege - și anume Legea "Cu privire la educație".

Potrivit parlamentarului maghiar, singura modalitate de a rezolva această problemă este ca Ucraina să prezinte proiectul de lege Comisiei de la Veneția și să aștepte ca aceasta să-și facă publică opinia până la adoptate.

„Izolarea nu poate fi în interesul Ucrainei, - a spus Neimet. - În cazul în care există o cale spre pace, cu  perspectiva integrării în Occident, acest deziderat  poate fi atins numai prin respectarea drepturilor, și, în special, a drepturilor minorităților”.

De asemenea, el  speră că în conformitate cu rezultatele primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, există motive pentru speranță  că Ucraina „poate alege propria sa cale în  relațiile internaționale“: să  soluționeze conflictele sale  geopolitice și să ctitorească astfel politica sa internă prin  respectarea drepturilor minorităților.

Neimet este convins că poziția Ungariei privind Ucraina are un sprijin semnificativ în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). El a menționat că peste 80% din acest organism a sprijinit o rezoluție, care condamnă  Legea ucraineană a Educației  și a cerut Kievului să apeleze  la Comisia de la Veneția cu privire la această problemă.

Neimet și-a exprimat, de asemenea, speranța că această rezoluție nu va fi necesară după alegerile prezidențiale din Ucraina.

Recent, ministrului  de externe al Ungariei,  Petr Siyyarto s-a spus că în relațiile cu Ucraina „în prezent, nu există nici o speranță de progres cu regimul actual“.

Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 549

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți