Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
07 februarie 2020

Ungaria se opune Legii Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”, care ar putea fi semnată de Zelenski

Ungaria se opune Legii Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”, care ar putea fi semnată de Zelenski
07 februarie 2020

Ungaria se opune Legii Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”, care ar putea fi semnată de Zelenski

Ministrul maghiar de externe, Peter Siyarto, i-a transmis ministrului Educației și Științei Ucrainei, Anna Novosad, propuneri pentru predarea limbii ucrainene maghiarilor transcarpatici, notează Agenția BucPress.

Potrivit canalului TV  Hromadske, Siyarto a spus acest lucru în cadrul unei conferințe de presă cu vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Dmitry Kuleba din  7 februarie.

Potrivit ministrului maghiar  de externe, există „o problemă dificilă în relațiile cu Ucraina - este vorba de Legea Ucrainei privind Educația”.

„Înțelegem  că Ucraina dorește ca cetățenii săi să vorbească limba ucraineană pe întreg teritoriul său. Iar noi  dorim ca maghiarii care trăiesc în Transcarpatia să își poată păstra limba maternă ",-a spus Peter Siyarto.

Potrivit ministrului ungar al Afacerilor Externe, părțile „au convenit ca ministrul Educației (Anna Novosad - Ed.) să primească de urgență reprezentanții Asociației Profesorilor din Transcarpatia și ca urmare a acestor negocieri să fie luată o decizie”.

Ulterior, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, Siyarto a spus că „este posibil ca maghiarii din Ucraina să învețe limba de stat fără să mărească numărul de obiecte de predare în limba ucraineană. Creșterea numărului de discipline predate în limba ucraineană  prevede o nouă lege a Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”.

La rândul său, Dmitry Kuleba a menționat că Ministerul Culturii, Tineretului și Sportului din Ucraina elaborează  un proiect de lege privind minoritățile naționale, prevăzut de „Legea lingvistică”.

Reamintim, că așa-numita „Lege a limbii” din Ucraina a intrat în vigoare la 16 iulie 2019.

În aprilie 2019, Volodymyr Zelensky a declarat că, după preluarea funcției, va analiza cu atenție legea adoptată de Parlament pe tema respectării drepturilor și intereselor constituționale ale cetățenilor ucraineni.

La sfârșitul lunii august, Zelensky a anunțat un proiect de lege pentru protejarea drepturilor minorităților, inclusiv a limbii lor materne.

Legea limbii ucrainene este supusă criticii de către  o serie de state vecine,  care consideră că astfel  sunt încălcate  drepturile minorităților. În special, Ungaria a declarat  că va bloca relația Ucrainei cu NATO până la „soluționarea problemei minorității maghiare” din Transcarpatia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1152


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți