Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
18 octombrie 2019

Ungurii din Transcarpatia protestează: „Noi nu suntem ucraineni de origine maghiară”

Ungurii din Transcarpatia protestează: „Noi nu suntem ucraineni de origine maghiară”
18 octombrie 2019

Ungurii din Transcarpatia protestează: „Noi nu suntem ucraineni de origine maghiară”

Societatea pentru Cultura Maghiară din  Transcarpatia (KMKS) a protestat în mod oficial împotriva declarației șefului Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Igor Bondarenko.

Este vorba despre un interviu cu Igor Bondarenko, publicat de site-ul Ukrinform.ua, unde șeful Administrației Regionale de Stat a afirmat că „nu există unguri în Transcarpatia, dar există ucraineni de origine maghiară”. KMKS consideră că „acest lucru este nu numai de neînțeles, dar este jignitor pentru comunitatea noastră”.

Și se referă la articolele 53, 92 și 119 din Constituția Ucrainei, care folosește termenul „popoare și minorități naționale autohtone”, în conformitate cu practicile europene.

Astfel, KMKS consideră că ar fi corect să se folosească termenii „maghiari ucraineni” sau „maghiari transcarpatici”, mai degrabă decât „ucraineni de origine maghiară”.

Un extras din interviul cu Igor Bondarenko pentru Ukrinform.ua :

În ceea ce privește problema cu maghiarii, permiteți-mi să vă spun acest lucru: mi-a plăcut foarte mult poziția ministrului nostru de externe, care a spus că nu avem unguri în Transcarpatia, dar  avem ucraineni de origine maghiară. Dacă ei doresc ca procesul de învățământ să fie 100% în limba maghiară, noi înțelegem, că așa ceva nu poate fi și nu va fi. Să fie 50 la  50.

Faptul,  că guvernul maghiar îi ajută pe maghiarii din Transcarpatia  este de bun augur; statul maghiar  ajută la dezvoltarea afacerilor, oferă echipamente medicale, publică cărți, susține cultura. Îi susțin pe ai lor, dar nu îi susțin pentru ca ei să plece de aici în  Ungaria, nu-i așa? Ei au conștientizat faptul că  este mai bine pentru ei să aibă lobby-ul aici, la noi  și  aici să fie comunitatea.

Prin urmare, nu putem să nu înțelegem că, fără cunoașterea de către maghiarii   ucraineni a limbii  ucrainene, lor  le va fi dificil în Ucraina. De altfel, soția mea a studiat maghiara, lucrează la  spitalul  regional pentru copii, vin multe mame și copii din sate maghiare, este dificil să comunice cu ei, așa că a studiat limba maghiară - pentru activitatea ce o desfășoară. Nimic strașnic nu se va întâmpla  dacă maghiarii transcarpatieni vor studia de asemenea limba  ucraineană - pentru obținerea studiilor și pentru serviciu, pentru o comunicare mai bună.

Menționăm că încă nu se cunoaște cum a reacționat la protestul Societății Culturii maghiarilor din Transcarpatia  (KMKS) reprezentanții Administrației Regionale de Stat  Transcarpatia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1824


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți