Opinie
28 septembrie 2020

USR PLUS este câștigătorul net al alegerilor locale din România (politologul Andrei Țăranu)

USR PLUS este câștigătorul net al alegerilor locale din România (politologul Andrei Țăranu)
28 septembrie 2020

USR PLUS este câștigătorul net al alegerilor locale din România (politologul Andrei Țăranu)

Politologul Andrei Țăranu spune că USR PLUS este câștigătorul net al alegerilor locale din România pentru că a reușit câteva lovituri de forță absolut incredibile, în special cea de la Timișoara, dar fără discuție și cea de al București. În opinia sa, Gabriela Firea a pierdut Capitala pentru că a  fost extrem de arogantă, a încercat să fugă de orice discuție și de orice responsabilitate, notează RFI România.

Ascultă analiza politologului Andrei Țăranu:

Reporter: Cine este câștigătorul alegerilor locale din România, domnule Țăranu?

Andrei Țăranu: Fără discuție USR Plus este câștigătorul net al alegerilor locale din România pentru că a reușit câteva lovituri de forță absolut incredibile, în special cea de la Timișoara, dar fără discuție și cea de al București. Nicușor Dan este creatorul USR Plus. Vă aduceți aminte că acum patru ani USR Plus s-a născut în urma victoriei încă parțiale pe atunci a Uniunii Salvați Bucureștiul, făcută de Nicușor Dan. Și inclusiv la Sectorul 2 și la Sectorul 1 USR Plus a câștigat en fanfare. Acest lucru înseamnă că avem o puternică tendință de schimbare și o reacție masivă la adresa partidelor mainstream, a partidelor tradiționale. Nici PSD și nici PNL  nu au avut o prestație extraordinară. Chiar dacă PNL a câștigat un singur sector a pierdut foarte mult la votul politic în București și în țară. E interesant că în județe și orașe precum Alba Iulia sau Brașov, USR a câștigat în fața PNL, la fel ca și la Timișoara. La fel și la Târgu Mureș. Cel care era considerat fanionul PNL-ului, domnul Florea, a pierdut în fața UDMR.

Reporter: Ce ne spun aceste rezultate în perspectiva alegerilor generale din 6 decembrie?

Andrei Țăranu: Dacă se vor ține alegerile de atunci va fi o bătălie extrem de complicată. Totuși, PSD păstrează majoritatea la nivelul consiliilor județene. Are 20 de consilii județene, ceea ce îl păstrează ca un partid mediu spre mare în economia politică românească. Pe de altă parte avem un PNL care are 17 consilii județene, unele luate de la PSD. Avem un UDMR care a  luat 4 consilii județene. Asta arată o stagnare la nivel politici. USR Plus este marele challenger, care ar putea să facă o figură extraordinară de interesantă în următoarele alegeri, dacă va prefera, dacă va ști să își păstreze neutralitatea în raport cu PNL și să iasă, așa cum a făcut și până acum, într-o postură de opozant la PNL: Cred că pentru PNL spaima și dușmanul este în primul rând USR Plus și nu PSD-ul, care a pierdut capitala și în această figură simbolică poate fi privit ca fiind unul din marii perdanți ai alegerilor de ieri. Și fără discuție este.

Reporter: De ce a pierdut Gabriela Firea Bucureștiul?

Andrei Țăranu: Din foarte multe motive, dar din punctul meu de vedere pentru că a  fost extrem de arogantă, pentru că a încercat să fugă de orice discuție și de orice responsabilitate. Și pentru că a încercat să construiască o imagine mai degrabă festivistă asupra a ceea ce se întâmplă într-un oraș, care, din nefericire, la cât este de bogat, arată, mai degrabă, ca o capitală a unei țări foste socialiste din fosta Uniune Sovietică. Cred că foarte mulți au taxat-o pe doamna Firea tocmai datorită acestei atitudini de refuz al dialogului, de acceptare a realității. Și probabil și pentru că a avut câteva momente de lașitate. A propus taxa oxigen, care era îmbrățișată de foarte mulți cetățeni, dar care a fost retrasă tocmai din spaima că ar putea să conducă la pierdere alegerilor. Din punctul meu de vedere tocmai pentru că nu a pus deloc problema aerului curat, a apei calde în București a ajuns la această pierdere.

Reporter: Dar a dat pentru mai multe categorii sociale diverse facilități, iar oamenii păreau că se bucură de acest lucru.

Andrei Țăranu: Sigur că doamna Firea a pierdut alegerile, dar a câștigat 39% din sufragii. Cei 39% care au votat-o pe doamna firea probabil că se regăsesc între cei care erau mulțumiți și au dorit să o păstreze și să continue să primească în această formulă. Dar știți foarte bine, așa cum este votul, într-un singur tur, the winner takes it all. În momentul acesta doamna Firea a pierdut fără drept de apel. Mai devreme sau mai târziu va trebui să își recunoască această înfrângere. Aseară o vedeam încă într-o reacție de refuz la realitate. Probabil că între timp și-ar revenit. PSD și domnia sa vor trebui să se gândească cum vor trebui să schimbe în mod dramatic discursul și tipul de relaționare cu societatea și inclusiv cu propriul electorat.

Reporter: Un ultim comentariu, concentrat, vă rog, Andrei Țăranu. Dacă se confirmă datele pe care PNL le-a făcut publice după numărătoarea paralelă și Marian Oprișan pierde Consiliul Județean Vrancea, este acesta un semnal?

Andrei Țăranu: Este un semnal simbolic extrem de interesant. Domnul Oprișan era unul dintre stâlpii, baronii locali prin excelență ai PSD. Dacă domnul Oprișan pierde asistăm la o uriașă schimbare în politica românească, la o schimbare de generație, pe care PSD va trebui să o ia în considerare în mod absolut. Nu neapărat pierderea județului Vrancea este importantă, cât, repet, pierderea simbolică a ultimului „baron”, „dinozaur” al epocii Ion Iliescu.

RFI România, preluat de Agenția BucPress din Cernăuți

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 464


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți