Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
15 iunie 2020

Vandalism sau vreme rea: autoritățile verifică cauzele prejudiciilor aduse monumentului maghiar din or. Svaleava

Vandalism sau vreme rea: autoritățile verifică cauzele prejudiciilor aduse monumentului maghiar din or. Svaleava
15 iunie 2020

Vandalism sau vreme rea: autoritățile verifică cauzele prejudiciilor aduse monumentului maghiar din or. Svaleava

Poliția a declanșat o anchetă, iar ministrul de externe a calificat cele întâmplate drept act de vandalism.

Potrivit ministrului, un act de vandalism a avut loc în apropierea Zidului Plângerii din Parcul Memorial Svaleava.

"Acest act de vandalism este o provocare care vizează destabilizarea situației din Transcarpatia, cineva vrea să ne împiedice să depășim disputele cu Ungaria. Desigur, forțele  de ordine investighează deja acest act rușinos. Sunt convins că făptașii vor fi găsiți și pedepsiți, așa cum s-a întâmplat cu incendierea Casei Maghiare din Ujgorod", a scris Kuleba.

Kuleba a mai afirmat că provocările nu ar trebui să fie folosite pentru a promova sentimentul anti-maghiar  în Ucraina și sentimentul anti-ucrainean în Ungaria. „În pofida  tuturor provocărilor verbale și fizice, cred că Ucraina și Ungaria sunt capabile să găsească soluții reciproc acceptabile pentru a rezolva litigiile fără a traversa liniile roșii ale ambelor părți. Voi aborda tema cu Peter Siarto ", a adăugat el.

În același timp, poliția transcarpatică verifică faptul că s-au adus prejudicii  complexului memorial din orașul Svaleava,

La fața locului, grupul de lucru investigativ a stabilit anterior  că daunele au fost, probabil ,cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile.

Referință din istoricul monumentului:

La  sfârșitul toamnei lui 1944 aici a fost organizată în grabă o tabără de tranzit, unde au fost aruncați mulți locuitori civili  din satele și orașele transcarpatice - bărbați, în mare parte unguri, care se presupunea, că ar fi fost  neloiali  față de „eliberatori” și de noul guvern. Fără nicio anchetă sau proces, sute de oameni obișnuiți au fost torturați în frig și foame și aruncați în gropi mari în preajma  cimitirului militar. În 1994 a fost ridicat un zid de retenție de doliu cu o stelă înaltă, la locul înmormântării în masă a rămășițelor pământești  (un deal adiacent cimitirului militar), în memoria ungurilor, reprimați  și uciși de regimul stalinist în 1944-1945. În același timp, cimitirul militar a fost amenajat și întregul complex memorial a fost împrejmuit cu un zid de piatră decorativ.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 760


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți