Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
11 aprilie 2021

Vecinii noștri: Slovacia solicită ajutor privind verificarea vaccinului Sputnik V, după ce lotul primit diferă de cel aprobat anterior

Vecinii noștri: Slovacia solicită ajutor privind verificarea vaccinului Sputnik V, după ce lotul primit diferă de cel aprobat anterior
11 aprilie 2021

Vecinii noștri: Slovacia solicită ajutor privind verificarea vaccinului Sputnik V, după ce lotul primit diferă de cel aprobat anterior

La cererea Slovaciei, Ungaria va contribui la testarea vaccinului rus Sputnik V după ce Institutul de Stat Slovac a declarat că lotul de vaccin rusesc diferă  de cel pe care l-au aprobat  oamenii de știință și autoritățile de reglementare internaționale.

Ministrul maghiar de externe Peter Siyyarto și-a anunțat disponibilitatea de a ajuta Slovacia după o întâlnire cu vicepremierul slovac Igor Matovic, relatează Teraz.sk.

Siyarto a spus că Ungaria ar fi bucuroasă să ajute Slovacia în acest sens, deoarece are capacitățile necesare într-un laborator acreditat la nivel internațional.

"Dacă putem ajuta la vaccinarea mai multor slovaci și la salvarea vieții slovacilor, iar apărarea cu succes a Slovaciei va ajuta și la apărarea maghiarilor, de ce să nu-i ajutăm", a spus Siyarto.

Slovacia a comandat de la Rusia 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 200.000 au sosit pe 1 martie. Acest acord a provocat o criză politică, prim-ministrul de atunci Matovich nu a anunțat despre achiziția planificată partenerii săi de coaliție. Matovich a trebuit să demisioneze din funcția de prim-ministru.

Între timp, săptămâna aceasta Institutul de Stat Slovac a declarat că nu a primit suficiente date pentru a evalua Sputnik V în primul lot și a spus că dozele primite diferă de cele aprobate de către oamenii de știință și autoritățile de reglementare internaționale.

Drept  răspuns, Moscova a acuzat institutul slovac că a răspândit „știri false” și a solicitat Slovaciei să returneze dozele livrate până acum pentru „încălcarea contractului”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că dacă vaccinul nu este  necesar în Slovacia, "multe, multe țări care au solicitat vaccinul  vor fi fericite. Adică, alte țări vor primi mai mult".

Între timp, noul premier al Slovaciei, Eduard Geger, a încercat vineri să soluționeze disputa cu Rusia, postând o declarație „conciliantă” pe site-ul guvernului.

În interesul protejării vieții și sănătății cetățenilor, prim-ministrul Eduard Geger este extrem de interesat de vaccinarea în masă a cetățenilor, care este o condiție pentru obținerea imunității colective. Este, de asemenea, conștient de interesul cetățenilor în vaccinarea cu Sputnik V.", se menționează în declarația de pe site-ul oficial al guvernului slovac.

După cum știți, Ungaria a devenit prima țară din UE care a aprobat utilizarea Spuntik V pe teritoriul său și acum vaccinează  activ populația cu vaccinul rusesc.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 463


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți