Opinie
17 august 2020

Vor putea Putin și Lukașenko să salveze jilțul țarului de la Minsk?

Vor putea Putin și Lukașenko să salveze jilțul țarului de la Minsk?
17 august 2020

Vor putea Putin și Lukașenko să salveze jilțul țarului de la Minsk?

Duminică, 16 august 2020, s-a înregistrat la Minsk și în marile centre urbane din Belarus un vârf al protestelor stradale. Potrivit datelor opoziției, cca 500.000 de protestatari ar fi ieșit pe străzi în marile orașe ale țării (Grodno, Brest, Gomel etc).

Președintele Lukașenko a organizat duminică un contra-miting modest la Minsk (Piața Independenței) și a solicitat ajutorul președintelui rus Vladimir Putin pentru calmarea situației din țară.

Din ce în ce mai mulți lideri politici, activiști civici, personalități ale vieții culturale și artistice din Belarus își exprimă deschis sprijinul față de protestatari. Protestele amenință să crească în intensitate. Svetlana Tihanovskaia, fost candidat la alegerile prezidențiale de la 9 august, a solicitat protestatarilor să țină în viață mișcarea de rezistență.

Potrivit agenției de presă tut.by de la Minsk, la protestele anti-Likașenko de la Minsk ar fi participat duminică cca 220.000 de protestatari (și în total în țară cca 500.000); potrivit BBC, la mitingul anti-Lukașenko de ieri, de la Minsk, ar fi participat cca 127.000 de persoane, iar la mitingul pro-Lukașenko – cca 13.000 de persoane, aduse din toată țara de către regimul actualului președinte.

Reprezentantul staffului unificat al Svetlanei Tihanovska, Maria Kolesnikova, a declarat că stafful va face plângere către Curtea Constituțională pentru neconstituționalitatea acțiunilor actualei puteri. Se va solicita Curții demiterea lui Lukașenko și eliberarea deținuților politici. Aceasta a numit mișcarea protestatară postelectorală de la Minsk “ultima șansă pentru libertate”.

Ambasadorul Belarus în Slovacia a declarat că reprezentanții organelor de ordine au restabilit, prin acțiunile lor de forță împotriva protestatarilor, “tradiția NKVD în Republica Belarus europeană și tolerantă, de secol 21”.

Mai multe uzine au anunțat încetarea temporară a producției și organizarea de greve locale.

Intenția protestatarilor este de a declara grevă generală în Belarus începând cu ziua de astăzi, 17 august. Greva generală ar începe, potrivit planurilor acestora, la ora 18.00, odată cu preconizata reluare a acțiunilor de protest.

Astăzi, Lukașenko se va deplasa la unul dintre cele mai puternice obiective industriale ale țării, Uzina de tractoare de la Minsk, pentru a discuta acolo teme interne cu reprezentanții colectivelor de muncitori.

În cadrul unui discurs rostit la mitingul modest de susțiunere a acestuia, Lukașenko a declarat că Lituania, Letonia, Polonia și Ucraina, precum și conducerile acestora, “ordonă” desfășurarea de noi alegeri în Belarus.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a reacționat precizând că această declarație este falsă și provocatoare. Zelenski a evidențiat cu această ocazie deficitul de încredere al populației Belarus față de puterea actuală și a apreciat că, prin eliberarea iresponsabilă a “wagneriștilor” (membri ai grupării paramilitare rusești Wagner, arestați în Belarus înainte de alegeri), oficialii de la Minsk au demonstrat că “apropierea istorică dintre cele două popoare și principiul sprijinului reciproc al vecinilor nu valorează nimic… Astăzi, la Minsk, s-a declarat oficial că, chipurile, conducerea Ucrainei ar “ordona” derularea de noi alegeri în Belarus.. Este o afirmație mincinoasă. Evenimentele de acolo privesc Belarus și neîncrederea internă. Dacă nu există încredere și lumea vede că nu mai există deja nici o încredere, atunci acest deficit nu poate fi umplut cu acuzații neloiale împotriva „conducerii unei alte țări”.

Mai degrabă, poate fi generată mai multă neîncredere internă. Trimiterile la unul sau la un alt stat vecin nu pot îneca vocea protestelor concetățenilor… Singurul lucru pe care aș dori să-l transmit Belarus este să respecte dreptul concetățenilor săi la viață, sănătate și libertate”…

În perioada următoare, principala intrigă privind Belarus este cum va pune președintele Rusiei în practică intenția sa de a acorda lui Lukașenko un “sprijin cuprinzător” și dacă acest sprijin, adăugat instrumentelor de represiune internă pe care le are regimul lui Lukașenko, va asigura supraviețuirea acestui regim în Belarus.

Dorin POPESCU, analist politic

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 493


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți