Politică
20 mai 2021

“Carta Albă” a Apărării. România va putea să trimită sprijin militar Ucrainei

“Carta Albă” a Apărării. România va putea să trimită sprijin militar Ucrainei
20 mai 2021

“Carta Albă” a Apărării. România va putea să trimită sprijin militar Ucrainei

Acum o săptămână, Palatul Cotroceni anunța că președintele Iohannis a avut o convorbire prin telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la solicitarea liderului de la Kiev. Iohannis “a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice”.

Carta Albă a Apărării, elaborată de Ministerul Apărării Naționale, ordonă Armatei Române să fie capabilă să trimită sute de militari la mare distanță de teritoriul national, informează Romania Libera.

Cea mai nouă variantă, din anul 2021, a Cartei Albe a Apărării, indică forțelor Armatei Române să fie pregătite pentru misiuni cu mult în afara teritoriului statului român.

Astfel, “în cadrul NATO, pentru misiuni și operații non-articol 5”, Armata Română trebuie să fie gata să trimită “o brigadă, la o distanță de maxim 2.000 km față de București, pentru maxim șase luni, fără rotirea forțelor participante, fără sprijin al națiunii gazdă”.

Noul document elaborat de conducerea MApN, deja aprobat de Guvern și de Parlamentul României, nu indică explicit în ce țară ar putea fi trimisă această mare unitate militară a României. Dar față de București, orașul Kiev, capitala Ucrainei, se află la mai puțin de o mie de kilometri, iar orașul Donețk, unul dintre cele mai tensionate puncte din zona estică a Ucrainei, se află la circa 1300 de kilometri. Evident că și întregul teritoriu al Republicii Moldova se află în raza de 2000 de kilometri față de București.

Acum o săptămână, Palatul Cotroceni anunța că președintele Iohannis a avut o convorbire prin telefon cu președintele Zelenski, la solicitarea liderului de la Kiev. Iohannis “a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

foto: Avion de transport al Armatei Române

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 741


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți