Politică
25 ianuarie 2018

„O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră” – masă rotundă internațională la Constanța cu participarea experților din Cernăuți

„O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră” – masă rotundă internațională la Constanța cu participarea experților din Cernăuți
25 ianuarie 2018

„O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră” – masă rotundă internațională la Constanța cu participarea experților din Cernăuți

Sâmbătă, 27 ianuarie a.c., se va desfășura, la Constanța, în România, o Masă rotundă internațională, cu tema „O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe”, în organizarea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, condusă de dr. Dorin Popescu, analist politic, expert în geopolitică, fost gerant interimar și consilier diplomatic la Consulatul General al României la Cernăuți. Centrul Media BucPress este, de asemenea, co-organizator al evenimentului.

Din regiunea noastră, la eveniment participă, alături de experți, diplomați, cadre universitare, istorici și cercetători din România și R. Moldova, cernăuțenii Serghei Hakman, doctor în istorie, politolog, expert în probleme de etnopolitică, geopolitică și cooperare transfrontalieră, director adjunct – șef secție activitate științifică și internațională la Centrul regional Cernăuți de perfecționare a calificării funcționarilor publici, vice-președinte al Fondului de caritate ”Resurse și Inițiative Publice” și Marin Gherman, doctor în științe politice, expert în geopolitică, directorul Centrului Media BucPress.

Evenimentul, care reunește 20 de experți din România, R. Moldova și Ucraina (regiunea Cernăuți), este primul de acest gen organizat de o asociație de geopolitică din regiunea Dobrogei și vizează analizarea principalilor indici de conflictualizare a situației geopolitice din bazinul pontic.

Masa rotundă are lor într-un context geopolitic critic.  

Evenimentele politice se precipită la Marea Neagră. Pontul Euxin devine din nou teatru de confruntări geostrategice și spațiu de coexistență a unor ideologii, strategii politice, interese statale divergente, câteodată opuse.

Riscuri non-tradiționale, specifice lumii moderne (conflicte hibride, războaie informaționale etc.), se adaugă conflictelor deja tradiționale ale regiunii Mării Negre (competiția pentru Strâmtori, conflicte înghețate, tatonări între blocuri militare antagoniste, negocieri și reconfigurări ale sferelor de influență între marii actori politici în plan regional etc.). Aceste fenomene sunt însoțite de o cultură politică anemică la nivel local (în polis-urile Mării Negre), cu o capacitate redusă de a prevedea, anticipa, preveni catastrofe.

Pare că spațiul extins al Mării Negre (concept politico-diplomatic românesc) își construiește, în subterane, o nouă arhitectură geopolitică în arealul pontic, ale cărei semne premonitorii au contur confuz și se sustrag lecturii exacte.

În acest context, organizatorii au apreciat că este nevoie de convergențe analitice, de efort și dialog pentru a identifica vectorii generatori și traseele geopolitice viitoare ale acestor semne, că este nevoie de o cultură politică ce reclamă lecturi multiple, schimburi de idei, inventar consensual de sarcini și soluții. 

În Constanța/Tomis, cultura politică are șansa particulară de a se articula ca expresie specifică a culturii în sens tradițional (larg), cultură care generează (prin rădăcini: cultura greacă, lumea latină, Publius Ovidius Naso, Sfântul Andrei etc.) o epică singulară ancestrală în întreaga istorie a românilor și a culturii române.

Masa rotundă respectivă propune, în această perspectivă, teme conjugate de reflecție, aflate la intersecția preocupărilor tradiționale ale istoricilor, analiștilor politici, experților în geopolitică, criticilor și istoricilor literari, oamenilor de cultură în sens larg, elitei academice și științifice locale, naționale și regionale.

Lucrările vor fi deschise de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și de oficialități din județul și orașul Tulcea.

Temele majore ale dezbaterii sunt: noi geopolitici și reconfigurări securitare la Marea Neagră; românii și comunitățile românești în bazinul Mării Negre; locul Tomisului în noile arhitecturi.

Experții care participă sunt:   

Anatol PETRENCU, istoric și om politic, prof. univ. dr. hab. (istorie), directorul Institutului de Istorie Socială ProMemoria, ex-președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, ex-președinte al Mișcării Acțiunea Europeană, Chișinău, Republica Moldova.

Ion NEGREI, istoric și om politic, vice-președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova,  fost vice-prim-ministru fără portofoliu (responsabil de probleme sociale), Chișinău, Republica Moldova.

Valeriu OSTAȘ, directorul Casei Limbii Române, Căușeni, R. Moldova

Marin GHERMAN, doctor în științe politice, expert în geopolitică, directorul Centrului Media Bucpress, Cernăuți, Ucraina.

Serghei HAKMAN, doctor în istorie, politolog, expert în probleme de etnopolitică, geopolitică și cooperare transfrontalieră, director adjunct – șef secție activitate științifică și internațională la Centrul regional Cernăuți de perfecționare a calificării funcționarilor publici, vice-președinte al Fondului de caritate ”Resurse și Inițiative Publice”, Cernăuți, Ucraina.

Vadim GUZUN, cercetător, inițiatorul seriei „Afaceri Orientale”, București.

Izel SELIM, expert, New Strategy Center, București.

Reghina DIMITRIȘINA, expert în relații internaționale, București.

Constantin MURARU, expert în relații internaționale, București.

Vergil CHIȚAC, Senator în Parlamentul României, președintele delegației României la Adunarea Parlamentară a NATO, Constanța.

Aurel PAPARI, prof. univ. dr., președintele Universității Andrei Șaguna Constanța.

Valentin CIORBEA, prof. univ. dr. (istorie), Universitatea Ovidius Constanța.

Stoica LASCU, prof. univ. dr. (istorie), președintele filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Constanța.

Marian ZIDARU, conf. univ. dr. (istorie / relații internaționale), Universitatea Andrei Șaguna Constanța.

Marius COJOCARU, lector univ. dr., Universitatea Ovidius Constanța.

Costin SCURTU, doctor în istorie, director al Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța.

Gabriel MOISE, comandor, doctorand în științe politice, comandant al Navei-Școală Mircea, Constanța.

Cezar PÂNZARU, președinte, Asociația Pro Basarabia și Bucovina - filiala Constanța.

Ion MOICEANU, profesor (istorie), redactor-șef al revistei Agora, Constanța.

Dorin POPESCU, analist politic, expert în geopolitică, ex-diplomat, președinte al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța.

Florin-Cristian ANASTASIU, vice-președinte al Asociației Casa Mării Negre Constanța, director al Colegiului Dobrogean Spiru Haret Tulcea.

Principalele intervenții/alocuțiuni tematice planificate a avea loc în cadrul dezbaterii: În căutarea unor spații de securitate informațională în contextul noii arhitecturi geopolitice la Marea Neagră (cazul Ucraina - România); Particularitățile războiului asimetric în contextul confruntării ruso-ucrainene; Anexarea Crimeei de către Rusia şi schimbarea situaţiei din Marea Neagră şi ţările limitrofe; Românii din spațiul ex-sovietic: lecții neînvățate; Modificări ale balanței de putere în regiunea Mării Negre sub acțiunea Federației Ruse în Crimeea; Mai are România cu adevărat interese la fluviu și mare? Tomis/Constanța - inter/polis, la Marea cea Mare, al centrului Evropei începutului de mileniu XXI; Politici ale României și Turciei în bazinul pontic; Spațiul extins al Mării Negre – poligon de testare a unei noi ordini globale.

În marja mesei rotunde se vor semna acorduri de cooperare și parteneriat și vor fi prezentate cărți și publicații de profil.

Organizatorii își propun ca, ulterior mesei rotunde, să formalizeze rezultatele acesteia și să transmită participanților la eveniment, instituțiilor centrale și locale relevante din România, R. Moldova și Ucraina cu atribuții și competențe în domeniile geopolitică, administrație locală, cultură și cultură politică, analiză și predicție politică, precum și către mass-media, în formă scrisă, un sumar al evaluărilor, concluziilor, propunerilor, recomandărilor formulate în marja acestei mese rotunde. 

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1379


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți