Politică
Redactor: Elvira Chilaru
22 ianuarie 2021

22 ianuarie – în Ucraina este sărbătorită Ziua Unității

22 ianuarie – în Ucraina este sărbătorită Ziua Unității
22 ianuarie 2021

22 ianuarie – în Ucraina este sărbătorită Ziua Unității

La 22 ianuarie, ziua proclamării în  1919 a actului de unificare a Republicii Populare Ucrainene  și a Republicii Populare Ucrainene de Vest, se sărbătorește Ziua Unității Ucrainei.

La 21 ianuarie 1990, forțele patriotice au organizat un „lanț viu” între Kiev, Lviv și Ivano-Frankivsk ca simbol al unității spirituale a oamenilor din regiunile de est și de vest ale Ucrainei. Lanțul uman a fost unul  continuu din  Ivano-Frankivsk, de la Casa Populară Centrală (strada Șevchenko 1) și s-a întins până la Stryî, unde s-a alăturat o mică ramură de participanți din direcția Transcarpatiei

De la Stryî o linie vie a mers la Lviv, iar de acolo la Ternopil. Apoi lanțul a continuat  prin Rivne, Jitomyr - și a ajuns la Piața Sofia din Kiev. Conform diferitelor estimări, între 0,5 și 3 milioane de ucraineni au luat parte la acțiune.

Sărbătoarea a fost stabilită oficial în 1999 printr-un decret al lui Leonid Kucima. 22 ianuarie este, de asemenea, data altor evenimente memorabile din istoria Ucrainei. În 1918, în această zi, a fost declarată independența Republicii Populare Ucrainene.

Pe 22 ianuarie, ucrainenii sunt invitați să se alăture lanțului simbolic de coeziune  care va uni Kievul cu Simferopolul (Crimeea), potrivit organizatorilor.

Având în vedere cerințele de carantină, organizatorii acțiunii propun o modalitate de a uni Ucraina online.

Pentru a participa, trebuie să vă înregistrați pe site-ul web al proiectului „Lanțul Coeziunii”. Fotografiile participanților sunt aliniate într-un lanț care începe la Kiev și ajunge la Simferopol. Va traversa Niprul de 5 ori: pe Podul Paton, unde în mod tradițional  începea lanțul viu al locuitorilor capitalei, apoi lângă Cerkasy, Kremenciuk, în Dnipro și Zaporijia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 406


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți