Politică
Redactor: Marin Gherman
19 iulie 2021

Acordul militar dintre România și Ucraina a fost promulgat. Undă verde pentru achiziții și producere de tehnică militară comună

Acordul militar dintre România și Ucraina a fost promulgat. Undă verde pentru achiziții și producere de tehnică militară comună
19 iulie 2021

Acordul militar dintre România și Ucraina a fost promulgat. Undă verde pentru achiziții și producere de tehnică militară comună

Președintele român Klaus Iohannis a semnat la 16 iuli a.c. promulgarea acordului de cooperare militară dintre România și Ucraina. Acordul a fost semnat inițial pe data de 5 septembrie 2020 între București și Kiev, iar ulterior aprobat pe 22 iunie 2021 de plenul Senatului din Parlamentul României.

Potrivit unui comunicat emis de către Administrația Prezidențială către DefenseRomania, președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete. Printre acestea se numără decretul „privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la București, la 5 septembrie 2020”.

Acordul consolidează profilul României de stat promotor al stabilităţii regionale în contextul mai amplu al situaţiei de securitate din regiune.

La finalul lunii mai, în cadrul Senatului, ca for decizional, acordul tehnico-militar dintre România și Ucraina a fost  adoptat cu 112 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.

Potrivit raportului întocmit în comisiile de specialitate, principalele prevederi ale Acordului vizează: achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor; înfiinţarea Comisiei Mixte Româno - Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară în scopul aplicării prevederilor Acordului; protecţia informaţiilor clasificate; neafectarea drepturilor şi obligaţiilor Părţilor decurgând din alte acorduri internaţionale.

Rămâne de văzut în ceea ce privește achizițiile ce armament și tehnică militară va viza acest acord și ce produse militare vor produce industriile celor două state. Cu siguranță următoarea perioadă ne va oferi și răspunsurile, potritivt DefenseRomania.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 548


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți