Politică
Redactor: Elvira Chilaru
16 august 2021

Activistul din China, care a scăpat de persecuție, a rămas în Ucraina

Activistul din China, care a scăpat de persecuție, a rămas în Ucraina
16 august 2021

Activistul din China, care a scăpat de persecuție, a rămas în Ucraina

Ilisen Ayerken, un activist de 24 de ani de etnie  kazahă (numele kazah Yersin Yerkinuli), reținut pe 8 august pentru încălcarea frontierei ucrainene-slovace, va rămâne în Ucraina cel puțin până la sfârșitul acestui an, în timp ce oficialii examinează cererea de acordare a statutului de refugiat.   

Această decizie a fost luată în urma unei ședințe judecătorești a Tribunalului orașului Ujgorod, informează  Radio Svoboda cu referire la comunicatul detașamentului de frontieră Ciop.

„A avut loc o ședință de judecată la Ujgorod  împotriva unui cetățean al Chinei, născut în 1997. Cu câteva zile în urmă, a fost primit în conformitate cu Acordul privind readmisia persoanelor pentru trecerea ilegală a frontierei de stat din Ucraina în Slovacia, - comentează Olena Traciuk,  purtătoarea de cuvânt a Detașamentului de frontieră Ciop. - În timpul ședinței judecătorești, a fost luată în considerare problema detenției sale până la finalizarea procedurii de examinare a cererii de protecție. Persoana este documentată în prezent printr-un certificat de cerere de protecție în Ucraina, care este valabil până la sfârșitul acestui an."

Potrivit O.TracIuk, bărbatul a fost reținut în noiembrie anul trecut în regiunea Lviv de către ofițerii Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina în timp ce încerca să intre ilegal în Polonia. La acea vreme, avea cu el o copie a cărții de identitate a unui cetățean chinez. „Potrivit deciziei instanței, acesta a fost amendat și prin decizia Judecătoriei Lyciakivsk a fost reținut pentru o perioadă de 6 luni înainte ca persoana să fie identificată. În timp ce se afla în unitatea de detenție temporară, a solicitat protecție în Ucraina. La începutul lunii decembrie 2020, străinul a fost eliberat din centrul de detenție prin decizia Curții de Apel Administrativă, potrivit purtătorului de cuvânt. „În timp ce Serviciul de Stat pentru Migrație își examina recursul, bărbatul a încălcat din nou legea ucraineană și în primele zile ale lunii august 2021 a trecut ilegal granița pentru a intra în UE. După ce a fost reținut pentru trecerea ilegală a frontierei de către grănicerii slovaci, Ilysen Ayerken a depus o altă cerere de protecție în Ucraina. În prezent, după decizia instanței, activistul se află în centrul de detenție temporară pentru străinii din Detașamentul de frontieră Chop.

După cum a raportat Radio Azattyk, serviciul kazah al Radio Liberty, pe 12 august, bărbatul provine din regiunea autonomă Uygur Xinjiang din nord-vestul Chinei și a fugit din cauza persecuției musulmanilor de către autoritățile comuniste ale țării.

„A fost amenințat de două persoane, care i-au spus să revină în China, altfel va fi ucis. Apoi a fost urmărit. A închis pagina de Facebook și WhatsApp-ul,  și a dispărut. Prin intermediul unor cunoștințe am reluat legătura cu el. Mi-a spus că îi este frică, vrea să treacă granița, să ajungă într-un alt stat. L-am sfătuit să aștepte", a declarat pentru Radio Svoboda, Botagoz Isa, un activist din Kazahstan, care în prezent se află pe teritoriul Ucrainei.

După ce a fugit din China, Yerkinuli a venit prima dată în Kazahstan – ”simțind că drepturile omului sunt încălcate și în acea țară”, el nu a cerut cetățenia kazahă sau un permis de ședere”. În cele din urmă, a ajuns în Ucraina.

Kazahii și uigurii, care au părăsit Xinjiang și au ajuns în Kazahstan și Turcia după ce au fost eliberați din așa-numitele "tabere de reeducare politică", au numit aceste instituții ”închisori în care oamenii sunt supuși maltratării și tratamentului ideologic pentru a se  asimila și a renunța la cultura și limba lor. Organizațiile și experții autorizați în domeniul drepturilor omului au informat  despre utilizarea pe scară largă a muncii forțate ale grupurilor naționale turce în Xinjiang, despre divorțurile în familii, controlul forțat al nașterilor, tortură și alte represiuni.

China neagă acuzațiile. Beijingul a recunoscut existența „taberelor”, dar autoritățile chineze le califică - „centre de formare profesională”, înființate pentru combaterea „terorismului și extremismului”. Autoritățile kazahe neagă official, că kazahii sunt deținuți în „tabere de reeducare” în China și consideră existența acestor tabere „o afacere internă” a Chinei.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 260


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți