Politică
Redactor: Marin Gherman
18 februarie 2021

Ambasadorului României în Ucraina a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți

Ambasadorului României în Ucraina a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți
18 februarie 2021

Ambasadorului României în Ucraina a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți

Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

În cadrul vizitei, Cristian-Leon Țurcanu a avut întrevederi cu Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osaciuk, cu conducerea Consiliului Regional Cernăuți, Consiliul Raional Cernăuți, precum și cu primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk.

Ambasadorul României în Ucraina a efectuat vizite la Universitatea Națională din Cernăuți și la Spitalul pentru Copii „Isidor Bodea” din Cernăuți. Diplomatul român s-a întâlnit cu primarul comunei Mămăliga și cu directorii instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din zonă.

În cadrul unei întrevederi informale cu Serhii Osaciuk, guvernatorul regiunii Cernăuți,  a fost analizat stadiul cooperării dintre România și regiunea Cernăuți, impactul pandemiei de COVID-19 în regiune, precum și impactul și provocările reformei administrativ-teritoriale din Ucraina asupra comunităților locale. A fost evocat, în special,  rolul deosebit al etnicilor români din regiunea Cernăuți în dezvoltarea socio-economică a comunităților în care trăiesc. Printre temele de discuții s-au numărat aspecte legate de sistemul de învățământ, precum și alte teme relevante pentru comunitatea românească din regiune. Un subiect important al discuției a vizat  implementarea proiectelor transfrontaliere bilaterale România – Ucraina.

În cadrul întrevederii cu reprezentanții Consiliului Regional Cernăuți, au fost discutate perspectivele consolidării cooperării bilaterale, cu accent pe proiectele transfrontaliere și pe efectele procesului de descentralizare. Aceleași subiecte au fost discutate și în timpul întâlnirii cu președintele Consiliului Raional Cernăuți, Ruslan Domnițak.

În timpul întâlnirii cu primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, au fost discutate principalele provocări în eforturile de dezvoltare a orașului, situația generată de pandemia de COVID-19. Un subiect aparte al discuțiilor a fost perspectiva înfrățirii  orașului Cernăuți cu diferite orașe din România. Au fost aduse în atenția primarului Roman Kliciuk unele provocări din sfera învățământului, în special situația școlilor cu predare în limba română.

La Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți diplomatul român s-a întâlnit cu rectorul Roman Petrișin, dar și cu șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică, Cristina Paladian. A fost subliniată importanța învățământului în limba română și rolul fundamental al catedrei în pregătirea viitorilor profesori.

În contextul discuțiilor cu reprezentanții conducerii Spitalului pentru Copii „Isidor Bodea” din Cernăuți, au fost puse în discuție programele de cooperare transfrontalieră dintre România – Ucraina cu finanțare UE privind modernizarea sistemului medical de urgență. A fost analizat impactul pandemiei de COVID-19 asupra sistemului medical, modul de activitate a angajaților în domeniul medical în perioada pandemiei.

Ambasadorul României s-a deplasat în estul regiunii Cernăuți, unde s-a întâlnit cu primarul comunei Mămăliga, Arcadie Șova, dar și cu directorii școlilor cu predare în limba română din zonă, la care a participat și vice-guvernatorul regiunii, Irina Isopenko. A fost analizat impactul reformei descentralizării asupra satelor din comuna Mămăliga, atât în privința raionării, cât și a situației școlilor din comună. Părțile au discutat și despre oportunitățile oferite de programele transfrontaliere și de înfrățiri în contextul viitoarelor proiecte de dezvoltare ale comunei Mămăliga.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 935


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți