Politică
08 septembrie 2017

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Opinia publică și societatea civilă românească sunt profund îngrijorate de soarta minorității românești din Ucraina, ca urmare a intenției de suprimare a învățămîntului în limba română.

Dorim să amintim Statului Ucrainean că un astfel de gest nu și-au permis nici împărații de la Viena și nici cei mai aprigi conducători ai Uniunii Sovietice, de a căror bună și frățească iubire, Ucraina și poporul ei au resimțit-o din plin.

Un astfel de gest împotriva unor populații autohtone nu va fi permis  fără consecințe drastice, în mileniul trei, Ucraina nu trebuie să uite că dacă a beneficiat de expansiune teritorială, pentru că așa a dorit Moscova la un moment dat, a devenit, totodată și responsabilă pentru toate minoritățile autohtone de pe cuprinsul ei, de bunurile materiale și imateriale ale  acestora.

Noul stat ucrainean este responsabil și de protejarea și asigurarea unui climat de dezvoltarea și manifestare a acestora, de asigurarea unei conviețuiri pașnice, de propășire, egalitate și fraternitate între majoritari și toate minoritățile entice din Ucraina. Din păcate, cu surprindere și adâncă mâhnire constatăm astăzi că Ucraina ,,prietenă” prin gestul ei de suprimare a învățămăntului în limbile materne își arată o cu totul altă față, întorcându-se spre o epocă de care părea că s-a dezis. Nu așa se construiesc și se consolidează prieteniile, nu așa  se slujește istoria, cultura și valorile Ucrainei!

Cerem prin prezenta organelor de decizie, oamenilor politici și societății civile din Ucraina să stopeze acest act anacronic, nedemn, nedemocratic, neeuropean și neprietenesc.

Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Dat spre publicare la 07.09.2017

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 533


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți