Politică
19 mai 2020

Autoritățile ucrainene construiesc o cazarmă în cel mai mare oraș maghiar din Transcarpatia

Autoritățile ucrainene construiesc o cazarmă în cel mai mare oraș maghiar din Transcarpatia

Conducerea orașului Beregovo, din vestul Ucrainei, încearcă să abordeze în mod pozitiv decizia Ministerului Apărării de la Kiev de a amplasa în localitate un batalion de parașutiști. Liderii comunității maghiare și-au exprimat însă deja îngrijorarea cu privire la modificarea proporției etnice.

Acum nu mai există nicio îndoială că va fi construită o cazarmă în cel mai mare oraș maghiar din Transcarpatia, la Beregovo, scrie presa din Ucraiana, citată de Capital.ro.

Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina s-a adresat premierului Ucrainei pentru a afla răspunsul la întrebarea: Oare, de ce va fi consolidată prezența militară la frontiera vestică pașnică, în condițiile în care pe frontul de est războiul face ravagii?

În ultimii ani s-a pus problema de mai multe ori în sensul că Ministerul ucrainean al Apărării are în vedere desfășurarea unei unități militare în cel mai mare oraș maghiar din Transcarpatia, la Beregovo, în imediata apropiere de frontiera dintre Ucraina și Ungaria.

Despre această chestiune liderii militari de rang înalt au discutat anterior în acest oraș situat pe malul râului Verke. Ideile sunt urmate acum de fapte.

Se pare că unitatea specială desant A2582 va fi amplasată în orașul Beregova, considerat drept centru al maghiarilor din Transcarpatia. Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina s-a adresat personal premierului pentru a solicita o explicație detaliată în această chestiune.

Lansarea achiziției publice prin sistem electronic este dovada faptului că proiectele militare privind Beregovo sunt definitive în ceea ce privește înființarea unei locații permanente pentru un batalion de parașutiști, într-o bază militară abandonată din Beregovo.

Lucrările de amenajare a teritoriului au început cu luni în urmă. Terenul respectiv era de ani de zile în proprietatea Consiliului Local, dar ulterior a fost trecut în subordinea Ministerului Apărării. Documentația de proiectare privind cazarma a fost deja elaborată de o subdivizie de planificare a Ministerului Apărării.

Administrația publică locală vede partea plină a paharului, scrie Capital.ro și presa locală. În legătură cu aceste informații, ziarul ”Kárpáti Igaz Szó”, cu sediul la Ujgorod, s-a adresat primarului orașului Beregovo, Zoltán Babják, care a declarat ziarului amintit că administrația publică locală nu a fost informată deocamdată de Ministerul Apărării despre ce unitate doreşte să amplaseze în această localitate și că au fost informați doar despre începerea amenajării teritoriului respectiv.

Zoltán Babják a mai subliniat că administrația locală din Beregovo nu urmărește să obstrucționeze nimic. În situația actuală nu ar fi o mișcare tactică. Amplasarea unei unități militare în Beregovo ar genera pentru oraș venituri fiscale și ar crea și noi locuri de muncă, a adăugat edilul orașului, care a încercat să abordeze această chestiune dintr-un unghi pozitiv.

În opinia sa, o unitate militară ar putea îmbunătății siguranța publică a unui oraș. De menționat că în această localitate, cu o populație aproximativ de 25.000 de locuitori, trăiește şi o minoritate importantă de romi, și se întâmplă să aibă loc incidente destul de grave în tabăra special amenajată pentru această minoritate.

Potrivit edilului orașului, prezența militarilor este binevenită și atunci când trebuie să se facă față unei situații speciale, cum ar fi un dezastru natural, așa cum s-a întâmplat și în timpul inundației din 2001, când armata a acordat un ajutor imens. Zoltán Baják și-a exprimat încrederea că nu vor staționa aici militari din interiorul Ucrainei, ci din Beregovo, din Transcarpatia.

În timp ce situația este critică în zonele estice ale țării, la Kiev se consideră că este necesară întărirea prezenței armatei în cel mai vestic județ care se învecinează cu patru țări membre ale UE și ale NATO.

Astfel, Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina s-a adresat, printr-o scrisoare, premierului Ucrainei, Denis Șmigal, pentru a obține un răspuns corect și sincer privind această chestiune.

Potrivit președintelui Uniunii, László Zubánics, nu este bine dacă populația va fi informată din mass-media despre un subiect atât de sensibil. În scopul evitării speculațiilor politice, liderul Uniunii Democrate Maghiare din Ucraina consideră că ar fi oportun dacă Guvernul ar oferi o informare exactă despre acest subiect, scrie Magyar Nemzet, din Ungaria.

Acesta este scopul scrisorii adresate premierului, a mai menționat Zubánics, care a adăugat că dorința lor este ca autoritățile competente să le explice locuitorilor de aici care a fost factorul determinant al consolidării prezenței militare în imediata apropiere de frontierele UE și NATO în condițiile în care granițele vestice ale țării se află într-o siguranță absolută.

Potrivit lui László Zubánics, ar fi bine de știut cu exactitate despre câte persoane este vorba și de unde vor veni acești militari. Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina pledează pentru un dialog între Ministerul ucrainean al Apărăii și administrația publică locală. În scrisoarea sa, politicianul maghiar din Ucraina a ridicat și problema privind intenția de a modifica proporțiile etnice de către Ucraina prin desfășurarea unei armate și a familiilor militarilor.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 712


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți