Politică
Redactor: Svetlana Pantea
04 ianuarie 2022

Blinken a discutat cu miniştrii de externe ai „Grupului celor 9 de la Bucureşti” situaţia de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina

Blinken a discutat cu miniştrii de externe ai „Grupului celor 9 de la Bucureşti” situaţia de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina
04 ianuarie 2022

Blinken a discutat cu miniştrii de externe ai „Grupului celor 9 de la Bucureşti” situaţia de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut luni o convorbire cu omologii săi din grupul de state aliate care se regăsesc în formatul București 9, context în care oficialul american a reiterat „angajamentul neclintit” al Statelor Unite față de securitatea transatlantică și față de Articolul 5 privind apărarea colectivă, potrivit Ukrinform.

În cadrul discuției, România a fost reprezentată de Dan Neculaescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Șeful diplomației americane și miniștrii de externe din B9 au discutat despre acumularea de trupe pe care a pus-o în operă Federația Rusă la frontierele Ucrainei, acumulare pe care Departamentul de Stat al SUA a catalogat-o ca fiind una „destabilizatoare”.

În discuție a fost abordată și nevoia ca NATO să adopte o poziție unitară și fermă în ceea ce privește securitatea colectivă a aliaților.

Un alt subiect a fost reprezentat de cooperarea transatlantică pe chestiuni de interes comun.

„Secretarul a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua îndeaproape consultările și coordonarea cu toți partenerii și Aliații noștri Transatlantici, pe măsură ce lucrăm pentru dezescaladare prin descurajare, apărare și dialog”, a continuat Departamentul de Stat al SUA.

Washingtonul spune că participanții la discuție au reliefat și solidaritatea față de Lituania „în fața escaladării presiunii politice și a coerciției economice din partea Republicii Populare Chineze”.

„Secretarul a subliniat și angajamentul neclintit al Statelor Unite față de securitatea transatlantică și de articolul 5 al NATO”, mai menționează Departamentul de Stat al SUA.

De altfel, președintele american Joe Biden declara în vară că „Articolul 5 este o obligaţie sacră” pentru SUA.

„Vreau să știe toată Europa că SUA este aici. (…) NATO este extrem de importantă pentru noi”, mai spunea liderul american în iunie, după Summitul G7 de la Cornwall. 

De precizat că, la discuţii au patricipat miniştrii de externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 205


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți