Politică
03 noiembrie 2021

CEDO a început examinarea petiției fostului președinte Viktor Ianukovici

CEDO a început examinarea petiției fostului președinte Viktor Ianukovici
03 noiembrie 2021

CEDO a început examinarea petiției fostului președinte Viktor Ianukovici

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a început examinarea unei petiții depusă de fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. El s-a plâns că justiția ucraineană este părtinitoare și că autoritățile ucrainene refuză să investigheze ceea ce el numește un atentat la viața sa.

Ianukovici spune că, pe 21 februarie 2014, două cortegii de mașini prezidențiale care au plecat din Kiev spre Harkiv și Crimeea au fost blocate pe drum și atacate cu focuri de armă de către persoane neidentificate. Viktor Ianukovici a calificat aceste incidente drept un atentat la viața sa, deși nu se afla în mașină, ci plecase la Harkiv cu elicopterul. În opinia sa, justiția ucraineană nu a investigat la modul cuvenit aceste incidente. Totodată, fostul președinte spune că mai multe dosare penale intentate împotriva sa la Kiev sunt tergiversate și că justiția ucraineană „nu este nici independentă, nici nepărtinitoare”.

Ianukovici a depus cererea la CEDO în octombrie 2015. Începând examinarea acesteia, Curtea a cerut guvernului de la Kiev să comenteze în scris pretențiile reclamantului.

Viktor Ianukovici este cel de al patrulea președinte al Ucrainei. Refuzul său de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană a provocat proteste în masă în decembrie 2013 – februarie 2014, cunoscute ca Euromaidan. Ca urmare, Ianukovici a fost îndepărtat de la putere de Rada Supremă și a fugit în Rusia. Ianukovici și autoritățile ruse numesc acele evenimente drept o lovitură de stat. În ianuarie 2019, un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe fostul președinte la 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare și complicitate la „războiul agresiv” declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 309


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți