Politică
13 februarie 2020

China, acuzată că ascunde numărul real al persoanelor infectate de coronavirus

China, acuzată că ascunde numărul real al persoanelor infectate de coronavirus

Bilanțul victimelor noului coronavirus – botezat Covid-19 – în provincia Hubei a crescut brusc în ultimele 24 de ore. Astfel, autoritățile chineze au anunțat 242 de decese și 14.840 de noi bolnavi în această provincie a țării de unde a plecat epidemia. In paralel cu instaurarea unui nou sistem de recenzare a victimelor, autoritățile de la Beijing au demis o serie de responsabili politici locali.

Constatând că autoritățile din Hubei sunt incapabile să facă față epidemiei de Covid-19, regimul de la Beijing a decis să ia taurul de coarne. A modificat politica sanitară și a demis responsabilii locali.

Pe plan sanitar, explozia numărului de cazuri noi într-o singură zi – de zece ori mai multe ca până acum - se datorează unui nou sistem de numărătoare și nu unei agraări a situației. In fapt, Comisia de sănătate din Hubei a decis să ia în calcul mult mai multe cazuri. Sunt contabilizate de acum încolo și cazurile de «diagnosticați clinic». Cu alte cuvinte, o simplă radiografie pulmonară pe cazurile suspecte poate fi suficientă pentru a diagnostica virusul. Până acum erau declarați infectați doar cei testați în prealabil cu acid nucleic. Astfel, circa 13.332 de noi cazuri de infecție anunțate acum și jumătate din noile decese recenzate au fost repertoriate potrivit acestui nou protocol, mai spune Comisia de sănătate.

Această schimbare a numărătorii se datorează bănuielilor că mulți bolnavi ar fi scăpat în fapt de adevăratul diagnostic din cauza unor norme prea laxiste. Astfel, corespondnetul RFI în China spune că «de săptămâni de zile, familii din Wuhan afirmă că au un bunic, o mamă sau un fiu care are febră, tușește și chiar moare acasă pentru că nu a fost diagnosticat, asta din cauză că spitalele locale sunt debordate, depășite de amploarea epidemiei». Există apoi mărturii ale unor medici locali care spun că nu au destule teste la dispoziție sau că multe sunt deficiente.

Nu întâmplător, publicarea acestor noi cifre a coincis cu demiterea celor mai înalți responsabili politici ai orașului Wuhan și din provincia Hubei – locul de unde a pornit epidemia. Comentatori pun și pe seama criticilor tot mai mari în rândul opiniei publice vizavi de felul în care a fost combătuta epidemia, aceste schimbări de responsabili locali ordonate de la Beijing în urma unei reuniuni de urgență a biroului politic al Partidului comunist chinez.

In total deci, potrtivit cifrelor publicate miercuri seara, în total există la ora actuală în lume 60.564 de persoane infectate cu noul coronavirus (din care 60.000 în China) și 1.357 de decese (doar două în afara Chinei continentale).

Numărul persoanelor deja infectate de virusul misterios care a apărut în China este mult mai mare decât arată cifrele oficiale, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.

Recent, Mediafax a anunțat că o pagină a companiei chineze Tencent, care arată în timp real situaţia epidemiei din China, a afişat, pentru scurt timp, informaţii despre care mulţi cred că sunt cele reale şi pe care guvernul de la Beijing încearcă să le ascundă. Un raport al unei firme chineze a ajuns în public. Care ar fi de fapt cifrele reale ale epidemiei de coronavirus Potrivit raportului celor de la Tencent, publicat de Taiwan News şi afişat pentru scurt timp în urmă cu câteva zile, 154.023 de oameni erau infectaţi şi nu mai puţin de 24.589 de persoane decedaseră. Potrivit acestor date, numărul celor infectaţi ar fi de 10 ori mai mare decât cel anunţat oficial de autorităţile chineze. Şi la numărul cazurilor celor vindecaţi cifrele nu coincid cu cele anunţate oficial. Potrivit raportului oficial al autorităţilor, 300 de persoane şi-au revenit, însă cifra reală pare a fi de doar 269. Potrivit sursei citate, chinezii încearcă să îşi dea seama acum cum a ajuns public raportul celor de la Tencent. Pe de o parte se susţine că ar fi vorba de o problemă tehnică, de codare a datelor, iar de pe altă se vorbeşte despre faptul că cineva „din spatele scenei” a dorit ca aceste date să fie publice pentru a se vedea exact dimensiunea dezastrului cu care se confruntă China.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 442

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți