Politică
Redactor: Marin Gherman
11 februarie 2020

Comisia Europeană se va baza pe opiniile minorităților naționale din Ucraina în timpul evaluării reformei învățământului

Comisia Europeană se va baza pe opiniile minorităților naționale din Ucraina în timpul evaluării reformei învățământului

Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Olivér Várhelyi, intenționează să se consulte cu minoritățile naționale privind conformitatea legislației ucrainene cu valorile UE, notează Agenția BucPress din Cernăuți. 

El a spus acest lucru la Kiev, răspunzând la întrebările unui corespondent ucrainean.

Olivér Várhelyi, etnic ungar, a declarat că va acorda o atenție specială drepturilor minorităților naționale.

„După cum știți, protejarea persoanelor aparținând minorităților este o valoare europeană. Și aceasta este o valoare pe care o prețuim în acțiunile noastre, nu numai în cadrul UE, ci și în afara comunității europene", a spus comisarul.

El a evitat să răspundă la întrebarea dacă punerea în aplicare a deciziilor Comisiei de la Veneția privind Învățământul, adoptată de Ucraina, a fost suficientă pentru Comisia Europeană, spunând doar că Bruxelles-ul „studiază legea aprobată de parlament”.

În același timp, el a subliniat că UE va lua o poziție bazată pe opiniile minorităților naționale. Se știe că, în timpul vizitei sale la Kiev, este programată o întâlnire cu reprezentanții minorităților naționale.

"Este important să luăm o decizie care să răspundă așteptărilor reprezentanților minorităților ... Dacă minoritățile consideră că aceste reguli sunt acceptabile - bine, atunci ni se potrivește", a subliniat comisarul.

După cum se știe, reprezentanții minorității maghiare, dar și a celei românești sunt nemulțumiți de reforma educațională și cer abolirea normelor lingvistice ale Legii educației.

La întâlnirea care va avea loc în data de 12 februarie la Kiev minoritatea românească va fi reprezentată de Aurica Bojescu, secretar executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 716
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți