Politică
16 august 2021

Conferința științifică internațională „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”

Conferința științifică internațională „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”
16 august 2021

Conferința științifică internațională „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”

Asociația “Casa Mării Negre / Black Sea House” (președinte dr. Dorin Popescu) a organizat în colaborare cu parteneri naționali și locali - Mănăstirea Dervent, Asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” – Filialele București și Constanța, Asociația Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Constanța, lucrările Conferinței științifice internaționale „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră” (variantă extinsă, cu adiționarea unor secțiuni de istorie și geopolitică, a celei de-a treia ediții a Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Destine frânte pentru Ţară în vatra istorică românească”; primele două ediții anuale ale Simpozionului au avut loc în 2018 și 2019).

Și cea de-a treia ediție a „Destinelor frânte...” s-a bucurat de o largă participare internațională, în particular participarea următorilor istorici și experți în geopolitică și științe politice: Valentin Constantinov, cercetător științific dr. hab., Institutul de Istorie, Ion Șișcanu, prof. univ. dr. hab., cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie, Vlad Mischevca, conf. univ. dr., cercetător științific coordonator, Institutul de Istorie, Anatol Petrencu, prof. univ. dr. hab. Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, director al Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”, Ion Negrei, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Igor Chiosa, cercetător științific dr., Institutul de Istorie, Diana Ețco, cercetător ştiinţific dr., Institutul de Istorie, Viorel Bolduma, lect. univ. dr., Facultatea de Filologie și Istorie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” – Republica Moldova, Serghei Hakman, conf. univ. dr., director-adjunct al Centrului Regional Cernăuți pentru formare continuă și perfecționare a calificării funcționarilor publici, vice-președinte al Fondului de Caritate „Resurse și Inițiative Publice” din Cernăuți și Marin Gherman, doctor în Ştiințe Politice, directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social / Cernăuți, președinte-fondator al Centrului Media BucPress / Cernăuți – regiunea Cernăuți, Ucraina.

Acestora li s-au adăugat istorici și experți în științe politice și geopolitică din România (precum Radu Carp, prof. univ. dr., Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din București, președintele Filialei București a Asociației „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” / ICDE) și de pe plan local, conform programului enunțat anterior Coordonator al proiectului a fost conf. univ. dr. Marian Zidaru, din partea Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House”.

În perioada următoare va fi publicat și volumul Conferinței, la Editura Etnologică (categoria B CNCSIS).  Potrivit președintelui Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House”, Dorin Popescu, „noua nostră reuniune de la Dervent a avut toate ingredientele unei dezbateri tematice incintante, utile, rodnice, iar aceste întâlniri continuă să fie unice (ca format, tematică și obiective) în întreaga regiune a Dobrogei.

Alocuțiunile au fost substanțiale la toate cele patru secțiuni, iar comentariile și discuțiile pe secțiuni au reprezentat, ca de obicei, sarea și piperul întâlnirii. Aduc și pe această cale călduroase mulțumiri domnului Marian Zidaru, coordonatorul proiectului, gazdelor noastre ospitaliere (Mănăstirea Dervent), co-organizatorilor evenimentului, precum și tuturor participanților la Conferință – vechi și noi prieteni, reprezentanți de prestigiu ai mediilor de experți în geopolitică, istorie și științe politice din Republica Moldova, Ucraina și România.  Uriașe mulțumiri atât celor care au putut participa în persoană la Conferință, cât și celor care au prezentat alocuțiunile lor în format online! Mulțumesc tuturor pentru o nouă ediție de calitate a “întâlnirilor de la Dervent” și, desigur, la bună și rapidă revedere!”.

Conceptul evenimentului. Propunerea privind desfășurarea acestei Conferințe reprezintă o continuare a unor proiecte similare de anvergură pe care Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța le-a derulat în ultimii 4 ani în cadrul unei colaborări sistemice cu partenerii săi locali pentru co-organizarea, la Mănăstirea Dervent, Dobrogea, a Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Destine frânte pentru Ţară în vatra istorică românească”.

Conferința se încadrează într-un program integrat de manifestări ştiinţifice, dezbateri publice şi activități de cercetare ştiinţifică demarat și derulat în perioada 2017-2021 de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, în colaborare cu instituţiile partenere, care are ca temă Istoria şi Geopolitica Mării Negre în civilizaţia şi cultura europeană.

Desfășurarea unei astfel de Conferințe Științifice este extrem de relevantă, mai ales în contextul geopolitic turbulent actual din zona Mării Negre, zonă ale cărei crize și turbulențe au devenit sistemice. Românii din Republica Moldova sunt în continuare ţinta predilectă a unor agresiuni culturale din partea unor actori statali și nonstatali externi din est. Criza identitară a românilor din Basarabia și din vecinătate necesită o conectare stabilă şi constantă a acestora la adevărul istoric, la istoria şi cultura românească. Conferința va facilita inclusiv promovarea valorilor europene, pentru ca noua generaţie de tineri care provine din vecinătatea istorică să-şi dezvolte pe termen lung orientarea pro-democratică şi pro-europeană.

Agenția BucPress - www.bucpress.eu   

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 481


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți