Politică
25 octombrie 2016

Consulatul României de la Slatina (Solotvino) devine funcţional

Consulatul României de la Slatina (Solotvino) devine funcţional

Consulatul  României la Slatina – o opțiune  mai veche a  românilor din Transcarpatia  a fost  inaugurat  festiv în prezența  Ministrului de Externe al României  și  președintelui administrației  regionale Transcarpatia, Ghenadii Moskal în data de 6 mai 2016.  Va  deveni, însă, funcțional din  31 octombrie curent  după    îndeplinirea    tuturor  formalităților adiacente,  încheierea procesului de  dotare a sediului Consulatului . S-a convenit,  că  la sfârșitul lunii Consulul Gabriel Nicola  va  dispune de posibilitatea  de a-și  exercita  atribuțiile de  bază drept șef al misiunii diplomatice  a României în Transcarpatia. 

Înainte de a  deschide ușile  Consulatului pentru  miile  de vizitatori, petenţi de vize  şi de permise pentru  micul trafic  dl Consul Gabriel Nicola   a avut o întrevedere  la Ujgorod cu  dl  Ghenadii Moscal, președintele ARS Transcarpatia  și Iosif Borto, vice-președintele Radei  regionale.


În cadrul întâlnirii a  fost pus în discuție  un spectru larg  de probleme  referitor la aprofundarea colaborării dintre Ucraina și România, Transcarpatia și  județele de frontieră, Satu Mare și Maramures. S-a subliniat, că pentru ca  cetățenii  regiunilor de frontieră  să poată  beneficia de liberul acces în țara vecină pe bază de permise de mic trafic e strict necesar  de a  deschide noi puncte de control și trecere a frontierei, cele două de la Slatina-Sighetul Marmației si Diacovo –Halmeu  nu pot face  față  fluxului de turiști sau doritori de a-și vizita rudele. Ambele părți au  convenit asupra faptului, că  vor face demersuri   pentru a  le redeschide pe cele vechi, cum ar fi  Teacev-Teceul Mic, Hija-Tarna Mare si  altele, care au funcționat  unele până la cea de a doua conflagrație mondiala, iar altele până  la  marile inundații, care au afectat  localitățile de o parte și de alta a frontierei. S-a subliniat  necesitatea  contactării  localităților  de  pe un mal și celălalt al Tisei  la  proiecte cu finanțare  europeană, ceea ce  va  contribui la prosperarea  popoarelor noastre.

 Un interviu în premieră a acordat domnul Gabrieil Nicola,  șef al  Consulatului României de la Slatina redacţiei emisiunilor in limba română  de la Ujgorod, canalul „Tisa-1”.

BucPress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1502


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți