Politică
Redactor: Marin Gherman
25 martie 2020

Convorbire telefonică Aurescu - Kuleba; minoritatea română din Ucraina – printre subiectele abordate

Convorbire telefonică Aurescu - Kuleba; minoritatea română din Ucraina – printre subiectele abordate

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut la 25 martie a.c. o convorbire telefonică cu noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, notează Agenția BucPress din Cernăuți.

Cu acest prilej, a fost analizată situaţia generată de noul coronavirus şi demersurile de răspuns ale celor două state. De asemenea, au fost trecute în revistă cele mai importante subiecte aflate pe agenda bilaterală, stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-ucrainene, precum şi modalităţile de avansare a dialogului bilateral, potrivit unui comunicat al MAE de la București.

Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat disponibilitatea de cooperare în ceea ce priveşte cazurile punctuale de tranzitare a teritoriului României de către cetăţenii ucraineni care vor să revină în Ucraina din state terţe, cu respectarea strictă a normelor impuse de autorităţile române în contextul efortului de gestionare şi prevenire a extinderii SARS-COV-2.

Şeful diplomaţiei române a reliefat susţinerea constantă a României pentru eforturile autorităţilor ucrainene vizând integrarea europeană şi euro-atlantică ale Ucrainei, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat atenţia deosebită pe care România o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, cu precădere a dreptului la educaţie în limba română, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale în materie.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat reluarea cât mai curând posibil, când situaţia legată de SARS-COV-2 o va permite, a formatelor de dialog bilateral pe acest subiect, evidenţiind, totodată, necesitatea identificării unei soluţii durabile, în conformitate cu interesele persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

În acest context, a evocat şi discuţia dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Volodâmâr Zelenski din marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, din septembrie 2019, când, urmare a demersurilor şefului statului român, Preşedintele Ucrainei a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, adoptată de Ucraina în septembrie 2017.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitaţia omologului ucrainean de a efectua o vizită în România, invitaţie acceptată cu plăcere de omologul său.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean a mulţumit României pentru sprijinul acordat în contextul pandemiei cu noul coronavirus, în ceea ce priveşte poziţia consecventă a României în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi pentru susţinerea eforturilor de integrare europeană şi euro-atlantică ale Ucrainei. De asemenea, a menţionat deschidere pentru soluţionarea aspectelor bilaterale evocate de şeful diplomaţiei române, cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi ucraineană convenind să rămână în contact direct în perioada următoare pentru găsirea unei soluţii la problema dreptului la educaţie al persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 672

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți