Politică
08 aprilie 2021

Crește teama în legătură cu un nou război în Ucraina: „Este visul lui Putin”. Expert rus în securitate: „Război într-o lună”

Crește teama în legătură cu un nou război în Ucraina: „Este visul lui Putin”. Expert rus în securitate: „Război într-o lună”
08 aprilie 2021

Crește teama în legătură cu un nou război în Ucraina: „Este visul lui Putin”. Expert rus în securitate: „Război într-o lună”

Manevrele vin pe fondul unei creşteri a violenţelor în estul Ucrainei, creând pretexte pentru intervenţie.

Rusia a început să se pregătească pentru un război în toată regula în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a decis să mobilizeze trupe la graniță. Kremlinul susține că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, însă experții în securitate spun că un nou conflict ar putea fi declanșat chiar în mai puțin de o lună. De asemenea, îngrijorarea crește și în rândul țărilor europene din estul Europei, notează Digi24.

„Se va întâmpla sau nu? Vom ve­dea. Cei din Occident nu ştiu ce să facă în această privinţă“. Aşa rezuma situa­ţia recentă Pavel Felgenhauer, ex­pert rus în securitate, scrie EUObserver, potrivit Mediafax.

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneţi această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună, la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer. Comentariile acestuia vin după ce Putin a început dintr-o dată să strângă trupe la graniţa ucraineană săptămâna trecută. Manevrele vin pe fondul unei creşteri a violenţelor în estul Ucrainei, creând pretexte pentru intervenţie. Acestea au stârnit de asemenea semnale de alarmă în Bruxelles.

„UE trebuie să rămână vigilentă, să fie pregătită să acţioneze şi să-şi ajute partenerii (Ucraina)“, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

„Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, a adăugat un diplomat UE.

Kremlinul nu a vorbit prea mult despre motivele din spatele acestei mobilizăi. „Pentru mine, tăcerea Rusiei este destul de înfricoşătoare şi elocventă“, a declarat un ofiţer de securitate dintr-o ţară parteneră a NATO.

Potrivit ambasadorului ucrai­nean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin îşi doreşte cu adevărat este să recucerească Ucraina. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, potrivit acestuia.

Preşedintele Zelenski anunţă că a cerut NATO să grăbească cât se poate de mult procesul de aderare al ţării sale în contextul unei vizibile degradări a contextul diplomatic în care cuvântul de ordine pare a fi „conflict major în perspectivă“.

Săptămâna trecută, NATO şi Ucraina au anunţat exerciţii militare comune, iar Zelenski a cerut explicit NATO să-şi amplifice prezenţa în zona Mării Negre, afirmând că o asemenea decizie va fi percepută de Rusia ca un element puternic de disuasiune, scrie  adev.ro.  

Imediat după aceea Departamentul de Stat al SUA a transmis un mesaj prin care asigură Ucraina de sprijinul deplin şi a cerut Rusiei „explicaţii“ privind mişcările militare de amploare de la graniţă. Încurajată de multiplicarea semnalelor venite din lumea occidentală, Ucraina a trecut la un nivel superior al jocurilor diplomatice, delegaţia ucraineană refuzând să mai participe la orice discuţii despre procesul de pace care să fie ţinute la Minsk, acuzând pe cei din Belarus de „ostilitate“ şi de a fi „influenţaţi de Rusia“, asta însemnând, de facto, închiderea oricăror discuţii viitoare în formatul agreat sub conducerea OSCE.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2371


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți