Politică
Redactor: Marin Gherman
11 iunie 2019

Cum au reacționat MAE român și ucrainean față de criza din Republica Moldova?

Cum au reacționat MAE român și ucrainean față de criza din Republica Moldova?

Ministrul de Externe al Româniai, Teodor Meleșcanu, a declarat, într-o conferință de presă, că ambasadorul României la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Igor Dodon. Meleșcanu a mai spus că România a făcut un apel la calm pentru toate forțele politice din Moldova. Sâmbătă, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a liderului formațiunii PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

„În legătură cu Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile statului român urmăresc îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat membru care ocupă Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unei garanții că acesta se va realiza”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Ministrul de Externe a avut un punct de vedere și despre alegerile anticipate din Moldova. „Situația este dificilă. CCR din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern. Deciziile CCR sunt definitive și obligatorii. Cred că în asemenea cazuri grave singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate de pe 6 septembrie nu cred că ar fi o problemă foarte mare având în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a precizat Meleșcanu.

Întrebat dacă Ministerul de Externe recunoaște guvernul Maiei Sandu, Meleșcanu a dat următorul răspuns: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”, potrivit RFI România.

Situaţia politică din Republica Moldova este urmărită cu îngrijorare și în Ucraina. Într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, citat luni de UNIAN, se subliniază că "este important pentru Republica Moldova, dar şi pentru situaţia securitară din regiune să nu se admită o intervenţie străină care ar fi orientată spre realizarea scenariului rus de federalizare a republicii".

"În calitate de stat-mediator şi garant, Ucraina este interesată într-o Republică Moldova stabilă, democratică şi europeană, şi este gata să ofere, în caz de necesitate, sprijin în soluţionarea problemelor actuale", se spune în comunicatul diplomaţiei ucrainene.

Ministerul de Externe ucrainean îndeamnă "principalele forţe politice din Republica Moldova să acţioneze în cadrul sistemului de drept şi să soluţioneze problemele pe calea dialogului politic, pentru a evita o confruntare de forţă".

"Republica Moldova este pentru Ucraina un important partener şi vecin, de care ne leagă interese şi un viitor european comune", se subliniază în comunicatul diplomaţiei ucrainene, potrivit UNIAN, preluat de Agerpres.

De precizat că Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a Maiei Sandu - liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa parlamentului.

Şedinţa parlamentului fusese convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA). În cadrul acestei şedinţe, deputaţii au ales drept preşedinte al parlamentului pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, precum şi trei vicepreşedinţi, Biroul permanent al Parlamentului Republicii Moldova şi componenţa comisiilor de profil. Anterior, Curtea a decis că parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 598

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți