Politică
20 ianuarie 2022

Cum se pregătește Rusia să invadeze Ucraina. 130.000 de militari și 36 de lansatoare Iskander, de-a lungul graniței

Cum se pregătește Rusia să invadeze Ucraina. 130.000 de militari și 36 de lansatoare Iskander, de-a lungul graniței
20 ianuarie 2022

Cum se pregătește Rusia să invadeze Ucraina. 130.000 de militari și 36 de lansatoare Iskander, de-a lungul graniței

Rusia poate ataca Ucraina în orice moment. E mesajul secretarului de stat american Antony Blinken. El a avertizat, din Kiev, că acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina înseamnă că președintele Putin poate ordona un atac asupra ţării într-un "termen foarte scurt", potrivit  Antena3.

Ucraina avertizează că Rusia "aproape a finalizat" reunirea și concentrarea forțelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării. Datele prezentate într-un raport oficial întocmit de autorităţile ucrainene susţin aceste afirmaţii.

Cea mai recentă evaluare a ministerului ucrainean al Apărării arată că Rusia are desfășurare, în acest moment la graniţă aproape 130 de mii de militari.

Raportul susţine că Rusia sprijină peste 35 de mii de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ trei mii de militari în regiunea Donbas. Iar numărul zborurilor ruse de recunoaștere de-a lungul graniței ucrainene s-a triplat față de anul trecut.

În apropierea Ucrainei au fost desfăşurate 36 de lansatoare Iskander, capabile să atingă ținte la 500-700 km distanță, care ar putea viza chiar şi capitala Kiev. Documentul ucrainean avertizează că o nouă potențială linie de front a apărut acum de-a lungul graniței sale de nord cu Belarus, un aliat cheie al Kremlinului.

Oficialii ucraineni sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea staţiona trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții militare comune, pentru a putea ataca Ucraina dinspre nord. Serviciile de informații militare ucrainene susţin că Rusia a adus "muniție de rezervă, spitale de campanie și servicii de securitate" la graniță, ceea ce ar "confirma pregătirea pentru operațiuni ofensive".

După întrevederi cu preşedintele şi cu ministrul de Externe din Ucraina, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avertizat că acumularea de trupe ruse la graniță înseamnă că președintele Putin poate ordona un atac asupra Ucrainei într-un "termen foarte scurt", lucru pe care Rusia continuă să-l nege.

Din Kiev, şeful diplomaţiei americane a transmis că speră că Moscova poate rămâne pe calea diplomatică și pașnică, pentru detensionarea situaţiei de la graniţa cu Ucraina. Mesajul completează declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o "situaţie extrem de periculoasă în acest moment" la frontiera cu Ucraina, precizând că "Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucrainei".

Ceea ce face Rusia cu agresiunea pe care a comis-o deja şi cu ameninţarea unei viitoare agresiuni este să lanseze o provocare la adresa unora dintre principiile de bază care asigură întregul sistem internaţional şi care sunt necesare în încercarea de a păstra pacea şi securitatea. Principii ca acela că o naţiune nu poate schimba graniţele alteia cu forţa. Principii ca acela că o naţiune nu poate dicta alteia alegerile sale, inclusiv cu cine se poate asocia” -, a spus Anthony Blinken, Secretarul de Stat american.

Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock. După ce marţi Secretarul american de stat al SUA a discutat telefonic cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, cei doi demnitari se vor întâlni în persoană vineri, la Geneva.

Vedem ameninţarea ca Ucraina să devină şi mai integrată în NATO fără ca măcar să aibă statut formal de stat membru al Alianţei. Iar acest lucru afectează direct interesele de securitate naţională ale Moscovei”, a spus Serghei Ryabkov, viceministrul rus de externe

Experţii au explicat şi care ar fi variantele de luat în calcul în cazul în care canalele diplomatice vor eşua.

Tim Marshall, un jurnalist expert în geopolitică ne explică situaţia:

Dacă va fi o invazie, există patru scenarii. Ocuparea şi anexarea totală a regiunii Donbas. Apoi, să urce din Crimeea şi să unească tot acest teritoriu, ca zona tampon să fie mai mare. Apoi, de acolo, să meargă de-alungul Mării Negre până la Odessa, care este un oraş în care se vorbeşte limba rusă.

Astfel, anexează întreaga coastă şi taie accesul Ucrainei la mare. Dar cea mai ambiţioasă mişcare, dincolo de scenariile preliminare, ar fi să aducă trupe în Belarus, ţară prietenă a Rusiei. Apoi să coboare din Belarus, prin mlaştinile Pripet, care sunt îngheţate iarna, şi să încercuiască capitala Kiev”.

Sursa: Antena3

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 967


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți